UD: Ryssland bryter mot FN-konvention till sjöss

Publicerad 2015-05-02

Undervattenskabeln Nordbalt byggs för att trygga elförsörjningen mellan Baltikum och Sverige.

Undervattenskabeln Nordbalt byggs för att trygga elförsörjningen mellan Baltikum och Sverige.

Nu har ryska örlogsfartyg upprepade gånger stört arbetet till sjöss – vilket lett till skarpa diplomatiska protester.

– Vi har tagit upp detta med ryska myndigheter, säger utrikesminister Margot Wallström (S) via sin pressekreterare.

Energikabeln Nordbalt ska gå mellan Klaipeda i Litauen och Nybro i Kalmar län.

Syftet med byggnationen är uttryckligen säkerhetspolitiskt – att minska de baltiska ländernas beroende av rysk energi.

Arbetet utförs av energijätten ABB och planeras vara klart under slutet av det här året.

Beordrades hålla sig undan

Men under den senaste tiden uppges ryska fartyg ha stört arbetet allt mer frekvent. Sedan slutet av mars ska ryska örlogsfartyg ha uppträtt aggressivt i området där kabelläggningen pågår vid fyra tillfällen, enligt ett pressmeddelande från det litauiska utrikesministeriet.

I torsdags hettade situationen till ytterligare. Då äntrade ett ryskt örlogsfartyg litauisk ekonomisk zon för att sedan "olagligen beordra" ett av fartygen som deltog i kabelläggningsarbetet att byta kurs, enligt litauiska UD.

Enligt den litauiska tidningen Delfi uppmanade den ryske befälhavaren fartyget, som av tidningen uppges vara svenskt, att hålla sig borta från området till klockan 18.00 den dagen eftersom "platsen valts ut för en militärövning". Detta ska ha hänt totalt tre gånger enligt den litauiska byggherren Litgrid.

”Fullkomligt oacceptabelt”

Samma dag delade Litauen ut en skarp diplomatisk protest till Ryssland och uppgav att landets ambassadör skulle kallas upp till litauiska UD. Landet har tidigare sänt tre protestbrev till Ryssland utan att få något svar.

– Det här är fullkomligt oacceptabelt och är ett brott mot FN:s havsrättskonvention, säger Litauens utrikesminister Linas Linkevičius till Delfi.

På valborgsmässoaftonen gick också svenska UD ut till Litauens stöd. Till nyhetsbyrån BNS säger utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin att frågan varit uppe på svenska UD:s bord vid flera tillfällen.

– Sverige har diskuterat ärendet med ryska myndigheter och slagit fast att det här är ett brott mot internationell rätt. Vi stödjer Litauen i det här fallet och på måndag kommer utrikesdepartementet att diskutera hur frågan ska kunna följas upp, säger han.

"Felciterad"

På lördagen säger Pezhman Fivrin att han blivit felciterad. Han ska inte alls ha sagt att detta är ett brott mot internationell rätt och säger att han ringt och rättat till detta hos den litauiska nyhetsbyrån.

– Det som stämmer är att vi har tagit upp detta med ryska myndigheter och att det är väldigt tydligt vad den svenska ståndpunkten är. Vi kommer att ta upp frågan igen efter helgen. Men vi har inte sagt att det är ett brott mot internationell rätt, säger han till Aftonbladet.

Försöker försena

Twitter antyder Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) att det ryska agerandet handlar om att fördröja det pågående litauisk-svenska arbetet på Östersjön.

"Försöker Ryssland försena arbetet med NordBalt-kabeln mellan de baltiska länderna och Sverige? Så ser det ut".

Så sent som i förra veckan beordrade ett ryskt örlogsfartyg det finländska forskningsfartyget Aranda, med svenska forskare ombord, att väja för en ubåt sju mil öster om Gotland. Då ombads befälhavaren hålla sig borta "för sin egen säkerhets skull".