Göran Hägglund: "Debattörerna talar inte för partiet"

Publicerad 2014-12-05

I morse skrev tre kristdemokrater på DN Debatt om migration – och hänvisade till forskning som inte finns.

KD-ledaren Göran Hägglund är nu kritisk:

– Det är viktigt att diskussionen förs utifrån rättvisande fakta

På Dagens Nyheters debattsida i dag skriver ambassadören Rasmus Rasmusson (KD), ex-riksdagsledamöterna Annelie Enochson (KD), Rolf Åsbjörnsson (KD) och Staffan Danielsson (C) att övriga partier inte bör ignorera Sverigedemokraterna, och att migrationspolitiken behöver reformeras.

Aftonbladet kunde avslöja att debattörerna hänvisar till forskning som inte finns.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger till Aftonbladet:

– Den här diskussionen måste föras utifrån en saklig grund. Man ska hänvisa till fakta och forskning som är relevant och som är trovärdig. Jag känner inte till forskaren, jag vet ingenting om honom som person och ingenting om hans resultat. Det är viktigt att diskussionen förs utifrån rättvisande fakta.

"Behöver möta oron"

Han uppger sig inte ha läst artikeln förrän han såg Dagens Nyheter i morse.

– Det är en debattartikel av några personer som naturligtvis inte talar för partiet.

Enligt Hägglund beskriver sina kontakter med debattörerna som ytterst sparsmakad.

– Men jag vill inte göra någon sak av att de har skrivit det här.

Ser du det som positivt att artikeln skrevs?

– Nej, det är ett inlägg och i det fria öppna samtalet måste vi kunna diskutera också de svåra frågorna. Vi i mitt parti bedriver en politik som syftar till att hitta bättre lösningar på det här området. Men det handlar om att slå vakt om den humanitära linje som Sverige haft i många år, och som är grunden för Kristdemokraternas tänkande.

Debattörerna anser att Sverigedemokraterna inte kan ignoreras i migrationsfrågorna. Bör man prata med SD kring detta?

– Vi samarbetar med de andra Allianspartierna. Det viktiga för politiker är att se de problem som existerar. Det är dem vi ska lösa, inte i första hand förhålla oss till andra partier. Vi har i dag inte tillräcklig kapacitet att ta emot ordentligt och vi behöver göra det bättre. Vi behöver möta den oro och de bekymmer som väldigt många svenska invånare känner över det här.

"Ta frågorna på allvar"

KDU-ordförande Sara Skyttedal uppmärksammades stort för sin DN-debattartikel i augusti där hon skrev att Sverige måste "seriöst börja diskutera var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot".

Vill du att KD ska vara ett parti som ska gå i bräschen för att fånga upp den oro du säger att människor känner i de här frågorna?

– Jag vill att vi ska vara ett parti som tar de här frågorna på allvar och som presenterar lösningar på de här problemen, på det som inte fungerar bra. Tar vi inte itu med samhällsproblemen kommer vi stärka politiska krafter som jag inte vill medverka till att stärka.

Hägglund tar upp att alla kommuner inte tar sitt ansvar, bostadsbrist och att invandrare inte kommer in på arbetsmarknaden trots i många fall kvalificerad utbildning.

Han anser att SD:s resonemang om att "minska volymerna" är fel utgångspunkt.

– Utgångspunkten är en förfärlig situation i Mellanöstern just nu, där människor dödas, våldtas, etniskt eller religiöst rensas ut. Det är inte så att de vill flytta till ett annat land. De vill i första hand bo i lugn och ro i sitt hemland. Vi har ett ansvar att försöka möta de här personerna och tänka efter hur vi kan göra det bättre i Sverige och hur vi kan sätta större press på andra EU-länder. Vi bestämmer inte i förväg att "det är si och så många människor som kan komma" utan det bestäms av situationen i omvärlden.

"Myndighetens ansvar"

Migrationsverkets prognos har skrivits upp och myndigheten larmar om krissituation där man inte kan hantera alla ärenden som kommer in i tid.

– Det är en myndighets ansvar att göra prognoser för att man ska kunna göra beräkningar för att bemöta det här. Vi har varit öppna före och efter valet att många är på flykt och att det är en utmaning. Det gör att vi än mer intensivt måste jobba med mottagning och integration.