Här vaktar föreningarna gatorna – inte polisen

Publicerad 2015-01-18

Polisstationen lades ner.

Nu betalar Herrljunga kommun i stället föreningar för att patrullera på stan.

– Polisen är en sak. Men det är vi som är samhället, säger equmeniaförsamlingens Dan Bengtsson, 48, under nattronden.

Det är fredag kväll.

Klockan närmar sig midnatt.

Det är första veckan av projekt Nattkoll när vi åker med Eggvena Equmeniaförsamlings frivilliga vakter på nattronden genom Herrljunga.

– Här är Horsbyskolan. Där har det varit skadegörelse två gånger, säger Dan Bengtsson medan han och kollegan spanar ut över skolgården.

Krossade fönsterrutor

Förra året drabbades Herrljunga av skadegörelse som kostade kommunen närmare en miljon kronor. Och polisen kunde ingenting göra. Sedan tio år tillbaka är den lokala polisstationen nerlagd. Polisen utgår numera från Alingsås – fyra mil bort.

Efter att kommunen först anlitat ett vaktbolag för dyra pengar började de i höstas tänka i nya banor.

De kallade till ett möte med de lokala föreningarna och hittade den gemensamma lösningen Nattkoll. Föreningarna får 100 000 kronor mer i föreningsbidrag – mot att de patrullerar stan på nätterna.

I kommunhuset är man nöjd med den nya lösningen.

– De ska iaktta, notera och informera oss. Och det ger en massa sidoeffekter. I våras talade man om allt det eländiga. Nu talar man om ronderingen i stället, säger Niels Bredberg, kommunchef i Herrljunga.

”Har varit oroliga”

Projektet har redan stött på kritik. Aftonbladets Oisín Cantwell skrev i en krönika i fredags att lösningen riskerar att urarta i en mardröm. Han oroar sig för vad som händer om de frivilliga nattvakterna någon gång aktivt går in i farliga situationer.

Och polisen är delvis inne på samma spår.

– Vi vill inte att det blir någon form av medborgargarde – att någon tar lagen i egna händer. Det har vi varit oroliga för, säger Peter Dickson, biträdande enhetschef på Allingsåspolisen dit Herrljunga tillhör.

Polisen är ändå överlag positiv till att de föreningsaktiva nu rör sig på stan. De hoppas att det ska ha en förebyggande effekt – att någon låter bli att begå brott när människor finns i närheten. Inför starten har polisen haft möten med både kommunen och föreningarna. De har tillsammans diskuterat sig fram till hur patrullerna ska arbeta. De får inte ingripa. De får bara ringa 112 och skriva upp eventuella registernummer eller andra kännetecken när de ser något misstänkt.

Dan Bengtsson kör sakta förbi tennishallen. Där har det varit inbrott en gång. Och det var här i närheten de såg det enda oväntade som han hittills varit med om under projektet. Något brottsligt var det inte. Det var en hyrbil från Halmstad.

Har känt sig otrygga

– Det skulle inte vara någon bil där så då slog vi på numret för säkerhets skull, säger han.

Dan Bengtsson tror starkt på projektet. Och lokalt verkar inte reaktionerna vara så starka.

– Poliser är ju utbildade på det de gör men det är ju bra att civila visar att de bryr sig, säger herrljungabon Patricia Saxenborn, 19, som promenerar förbi patrullen under natten.

De aktiva hoppas att projektet har en lugnande effekt. Trots låg brottsstatistik har Herrljungaborna det senaste året känt sig otrygga. Förtroendet för polisen har minskat drastiskt i mätningarna. Och projektet kan om inte annat göra invånarna trygga igen, hoppas kommunen.

– Poliser är en del av det. Men det är vi som är samhället. Det är när vi tar vara på varandra som samhället är tryggt, säger Dan Bengtsson.