Elefanter på promenad i Göteborg

Publicerad 2012-05-29

Tre elefanter gick lösa i Slottsskogen i Göteborg.

– De går lösa och äter i parken, säger ögonvittnet Christer Johansson, 47.

Elefanterna ska nu vara tillbaka på cirkusen efter sin promenad i det fria.

Jonas Wahlström.

Elefanterna tillhör en cirkus som är på besök i området.

– Först hade personalen elefanterna innanför stängslet men plötsligt öppnades grindarna och de gick ut. Jag vet inte om det var tänkt att de skulle tillbaka till cirkusen, men elefanterna gick rakt upp i skogen och ut på gångbanan, säger vittnet Christer Johansson.

"Blev obehagligt"

Enligt honom stannade en elefant i skogen medan de två andra försvann åt ett annat håll.

– Skötarna stod uppe i skogen och jag tror att de tappade kontrollen lite. Det blev lite obehagligt, det gick ju familjer med barnvagnar och småbarn där. De blev väldigt chockade och förvånade, säger Christer Johansson.

Polisen har inte fått in något larm om djuren.

– Ingen har ringt oss om detta så jag utgår från att de sköter elefanterna på ett föredömligt sätt, säger Ulla Brehm, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

"Flytta sig så de kommer fram"

Enligt djurexperten Jonas Wahlström behöver man inte bli rädd om man möter elefanterna på en gångväg.

– Cirkuselefanter är väldigt dresserade och har tränats till att göra exakt som man vill. Det är klart att om elefanterna börjar springa i panik så kan de springa ner folk, men det skulle förvåna mig om det sker med cirkuselefanter. Man kan ju flytta på sig från gångvägen så att elefanten kommer fram.

Tillbaka efter promenaden

Tidigare kunde cirkusar visa upp elefanter på stan bland folk, men enligt Jonas Wahlström är det inte tillåtet längre.

– Det är klart att det här är ett pr-trick. Elefanterna har säkert fått en puff i baken och sedan rymt, säger Jonas Wahlström.

När Aftonbladet pratar med vittnet Christer Johansson så rapporterar han att elefanterna ska vara tillbaka på cirkusen efter promenaden i det fria.