Hård kritik mot polisens arbete mot människosmuggling

Publicerad 2016-07-28

Många av dem som flyr över Medelhavet hoppas kunna ta sig till Sverige, eller andra länder i norra Europa.

Men den svenska polisens arbete för att stoppa människosmugglarna är ineffektivt. Det menar människorättsaktivisten Meron Estefanos.

Migrationsverket har sänkt prognosen över antalet asylsökande som väntas ta sig till Sverige i år kraftigt. Men det beror snarare på hårdare bevakning vid gränserna än att flyktingströmmen över Medelhavet skulle ha avtagit.

Hittills i år beräknas nästan 250 000 människor ha försökt ta sig till Europa, enligt FN:s organisation för migration. Över 3 000 av dem har avlidit. Det är fler än motsvarande period förra året.

Betalar IS-män

En stor del av smuggelresorna organiseras av internationella kriminella nätverk. Mot stora summor i ersättning transporterar de flyktingar i överfulla och i många fall helt sjöodugliga båtar.

Havsfärderna startar ofta i Libyen. Det är inte ovanligt att människosmugglare betalar ersättning till medlemmar i terrorsekten IS för att få ta sig igenom områden som gruppen kontrollerar i landet.

Komplicerat arbete

Ett omfattande internationellt polisarbete bedrivs för att bekämpa människosmugglingen. Under de senaste åren har ett stort antal smugglare gripits i en rad länder. Polisen har dock svårt att komma åt ledargestalterna i nätverken.

Under våren 2014 lyckades italiensk polis gripa en av de mer välkända smugglarna. Det skedde under en operation som kallades ”Tokhla”, som drevs av polisen i staden Catania på Sicilien. 

– Vi utredde vilka som organiserade smuggelresorna. Vi genomförde telefonavlyssning och höll mängder av förhör. Totalt kunde vi gripa tio personer, säger Antonio Salvago, avdelningschef på polisen i Catania, till Aftonbladet.

”Många har lockats hit”

Sverige har länge varit en av huvuddestinationerna för människor som tar sig från norra Afrika till Europa. Det har gjort människosmugglingen till ett problem även för den svenska polisen.

Den svensk-eritreanske journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos har kontakt med många flyktingar från Nordafrika. Hon är kritisk till polisens arbete.

– Jag har hört av mig till polis i Sverige och andra länder när jag fått reda på smuggelfall. På en del håll har polisen agerat, men från svensk polis har jag aldrig hört något, säger journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos, som har kontakt med många flyktingar från Nordafrika.

Enligt Estefanos bidrar den svenska polisens undfallenhet till att göra Sverige till ett populärt land för människosmugglare.

– De märker att de kan agera här utan att det händer någonting. Det har lockat många hit. Det är väldigt dåligt, säger hon.

2015 intervjuade Dagens Nyheter en polis som arbetar med människohandel vid den nationella operativa avdelningen, Noa.

– Om jag ska vara ärlig så har inga människosmugglare av någon större kaliber åkt fast i Sverige. Det är i stället de som transporterar, som åker fast vid Öresundsbron med tre fyra personer i bilen, sa polisen.

Aftonbladet har förgäves sökt representanter för Noa.