Hans bil beslagstogs av polis – efter miss från Kronofogden

Publicerad 2016-09-30

Kronofogden och polisen stannade Michell, 28, och beslagtog hans bil mitt på en motorväg. Michell tvingades gå hem flera kilometer.

Orsaken var en skuld – som inte existerade.

– Jag blev helt chockad, de tog bilen och jag fick gå hem till morsan, säger han.

Michell stoppades felaktigt av Kronofogden: ”Jag är inte arg, jag är bara besviken på att det hände”.

Torsdagkväll vid 21.30-tiden stoppades Michell, 28, i sin bil av flera polispatruller i Spånga. Klockan var omkring 21.30 och mörkret hade precis börjat tränga sig på.

Flera poliser tillsammans med Kronofogden hävdade då att Michell hade en skuld på 18 560 kronor – därför skulle bilen beslagtas.

– Jag blev chockad. Jag sa att jag inte alls har en skuld och frågade om de verkligen var säkra på det här, säger han och tillägger ”det är helt sjukt”.

Gick kilometer längs motorväg

Han fick några minuter att plocka ur grejer ur bilen och sedan körde de i väg med den. Då tvingades Michell att gå flera kilometer längs motorvägen för att ta sig hem igen.

– Jag hade inget val. Polisen stod där och sa att jag skulle skynda mig att skriva under, det kändes inte ens som att jag hade möjlighet att förklara mig.

– Det var värsta stormen också när jag gick hem.

Dagen därpå ringde Michell Kronofogden som erkände att de gjort ett misstag. Michell hade inga skulder hos myndigheten och bilen hade tagits helt i onödan.

– Först tänkte jag skälla ut dem, men sedan tänkte jag skitsamma och att jag bara ville ha bilen tillbaka. De sa inte förlåt eller någonting utan skyllde bara ifrån sig, säger han.

Kronofogden: ”Är vårt fel”

Kronofogden är väl medvetna om det inträffade och förklarar det med att ”systemet inte var uppdaterat” eller att det var ”en feltolkning”.

– Jag vet inte vad som hände. Han har fått tillbaka bilen, fått en ursäkt och vi står för kostnaderna, säger Ulrika Jernberg, teamchef vid Kronofogden.

Hur kunde det här hända?

– Jag kan bara beklaga att det blev fel. Det är jättetråkigt, men vi står för det här eftersom det helt klart är vi som gjorde fel, säger hon.

Michell vill nu har ersättning för att han tvingats ta ledig från jobbet för att kunna åka och hämta sin bil i Älvsjö och dessutom för kostnaderna för resan. Men kanske viktigast av allt – han vill ha en ursäkt.

– Jag är inte arg, jag är bara besviken på att det hände. Det här ska inte kunna hända och jag hoppas att det inte händer någon annan, säger han.