Donald Trumps dubbla signaler

Det enda säkra med Trump är monumental osäkerhet

Donald Trumps läger bekräftade i går att Steve Bannon, grundare av högersajten Breitbart, har utsetts till seniorrådgivare och att politikern Reince Priebus blir stabschef i Vita huset. Valet av Priebus kan skapa missnöje då han är en del av det etablissemang som Trump har sagt sig vilja rensa upp i. Han är dock mindre kontroversiell än Bannon, som har anklagats för antisemitiska kommentarer och vars sajt har kritiserats för rasistiska publiceringar. De två männen kommer att ha jämlika positioner och får båda inflytande över Trump.

En slutsats kan man dra av Trumps första tv-intervju och tillsättningar.

Han skickar väldigt dubbla signaler.

Söndra och härska kan bli hans adelsmärke.

Vilka medarbetare USA:s nyvalde president omger sig med ger mer än en föraning om hur Donald Trump kommer att styra.

I nye stabschefen Reince Priebus får han en person från det republikanska partiets ledning. En man det stinker etablissemang om. Men också en person med väldigt goda förbindelser bland republikanska kongressmän och senatorer. God vän med bland andra Paul Ryan, representanthusets talman.

Priebus roll blir att övertyga eventuella bångstyriga kongressmän att rätta in sig i ledet bakom Trump.

Utnämningen av Priebus ger signalen att Trump vill ha ett fungerande samarbete med kongressen.

Problemet är att Trump samtidigt utsett Stephen Bannon till sin chefsstrateg. Bannon är en högerpopulist som precis som Trump varit på kollissionskurs mot det republikanska partiet. Med honom får den amerikanska vit makt-rörelsen en representant inne i det Ovala rummet.

Priebus och Bannon representerar två ytterligheter i Trumps administration. En indikation på att Trump kommer att spela rollen av både doktor Jekyll och mr Hyde.

Nedtonad Trump

Man skulle också kunna se det som att han sätter ett ansikte på sin administration som utstrålar måttlighet och ansvar. Och ett annat som går mer i linje med den mer extrema politik som han lovat driva i valrörelsen.

Det intressant blir att se vilket av dessa ansikten som Trump själv kommer att hamna närmast.

I sin första tv-intervju sedan han blev president, med CBS prestigeprogram 60 Minutes, visar Trump upp en nedtonad bild av sig själv. Lugn. Resonabel. Inga utbrott.

Men i sak är det väldigt lite han säger i intervjun som skiljer sig från hans politiska förslag i valrörelsen.

Trump lovar att han tänker bygga muren mot Mexiko. Ett av de dyraste byggprojekten i USA:s historia som sannolikt ändå inte att får bukt med den illegala invandringen.

Han ska utvisa tre miljoner illegala invandrare som begått brott i USA.

Aborträtt hotad

Det kanske viktigaste beskedet av alla är att han tänker tillsätta starkt konservativa domare till Högsta domstolen. Domare som är mot fri abort. Det kommer att tippa domstolens balans till höger och kommer att ha långtgående inflytande på hur USA kommer att se ut för decennier framöver. Det är inte bara aborträtten som är hotad. Alla som hoppas på ökad vapenkontroll kan glömma det.

Lägg till det att Trump i vicepresidenten Mike Pence har en av landets mest värdekonservativa politiker.

USA kommer att vridas i starkt konservativ riktning.

Bara på två punkter kan man ana att Trump backar en smula.

Han tänker behålla vissa delar av Obamacare. Förmodligen för att det ska bli lättare att ändra lagen, något han behöver ha med sig kongressen för att göra. Att åter ställa miljontals amerikaner utan sjukförsäkring är ingen populär åtgärd.

Segerns sötma har gjort Trump mindre hämndlysten. I CBS-intervjun låter han tveksam till att infria sitt vallöfte att tillsätta en särskild åklagare med målet att åtala Hillary Clinton.

En ny dynasti

Största och farligaste frågetecknet är fortfarande utrikespolitiken. Trump säger att han ska krossa IS men vill inte säga hur det ska gå till. Lika diffus är han när det gäller handelsavtalen, Natos roll och klimatfrågan.

Trots den lågmälda tonen anar man en auktoritär ledare som inte accepterar att bli motsagd. Inte helt olik Ryssland Putin eller Turkiets Erdogan. Men utan lika fria tyglar.

Under CBS-intervjun hade Trump sina barn och sin fru med sig. Som alla putsade på hans ego. Man anade en ny Vita huset-dynasti av Kennedyformat. Så nära en kunglig familj som USA kan komma.

Med Trump i Vita huset får världen inte bara en oberäknelig politiker som säger att han ska driva en starkt konservativ politik samtidigt som han själv omfattat nästan alla åsikter på den politiska skalan. Världen får en makthavare med en labil personlighet som gör honom ännu mer oberäknelig.

Det enda säkra med Donald Trump i Vita huset är monumental osäkerhet.