Iranska kvinnor protesterar ny lag – genom att cykla

Publicerad 2016-09-22

I Iran är det förbjudet för kvinnor att cykla.

Men på en Facebookgrupp delar nu iranska kvinnor bilder på sig själva där de struntar i förbudet, skriver Telegraph.

Följ ämnen
Iran

Aftonbladet har tidigare skrivit om Facebooksidan My stealthy freedom där iranska kvinnor delar bilder bland annat på när de klipper sitt hår och låtsas vara män och bilder på män med hijab – allt för att stå upp mot den iranska regimens hårda lagar. Och nu är det dags för ett nytt uppror, denna gång mot cykelförbudet.

Cykling – ”allvarligt hot mot kvinnors kyskhet”

I Iran infördes den 19 september en fatwa som menar att cykling är ett allvarligt hot mot en kvinnas kyskhet. Motiveringen från Ayatollah Ali Khamenei, Irans högsta andliga och politiska ledare, löd ”Att cykla drar ofta till sig mäns uppmärksamhet och visar på korruptionen i samhället. Det gör det svårt för kvinnor att hålla på sin kyskhet och måste förbjudas”.

Iranska polischefer har därefter gått ut med en varning om att om de kommer på kvinnor med att cykla kommer de att åtalas.

”Vi älskar att cykla och ger inte upp”

Men nu protesterar kvinnor mot förbudet. I en video på Facebooksidan filmar en kvinna sig själv medan hon cyklar.

– Hej, vi är precis klara med att cykla runt i staden. Vi var nio personer och två till hängde på under turen. Två av oss var kvinnor, resten män. Ingen protesterade emot oss i dag eftersom det var män med i gruppen, säger hon och fortsätter:

– De säger att om du har en man med dig så är du skyddad. Men så fort jag hamnade lite längre fram än männen i gruppen sa folk hemska saker till mig bara för att jag cyklade. Men jag oroar mig inte för jag är säker på att cykelförbudet kommer att upphävas inom de närmsta åren. Den dagen kommer jag att vara stolt över att jag stod emot förtrycket.

I en annan video cyklar en mamma med sin dotter och riktar ett meddelande direkt till Ayatollah Ali Khamenei: ”Vi älskar att cykla och vi ger inte upp”.

”Kvinnor ska inte ses eller höras”

Journalisten Masih Alinejad, som grundade My stealthy freedom, uppmuntrar nu fler kvinnor att fotografera sig själva när de cyklar och dela bilderna under hashtaggen #IranianWomenLoveCycling.

– Det är fullständigt pinsamt att i det tjugoförsta århundradet höra en sådan bakåtsträvande fatwa mot kvinnor. Det är oacceptabelt. Iranska kvinnor vill vara aktiva medlemmar i samhället men för präster är det ett stort hot eftersom kvinnor inte ska ses eller höras, de ska stå fast i köket, sa Masih till ABC.

Följ ämnen i artikeln