"Dags börja prata om när unga mår dåligt"

Uppdaterad 2016-06-20 | Publicerad 2016-06-15

Depp, höga krav och kärlekssorg i "Ångestpodden"

Ångestpodden gör succé, med över 300 000 lyssnare.

– Det finns så många poddar om mode och att gå ner i vikt. Vi vill att lyssnarna ska känna igen sig när livet inte är så kul, säger Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, båda 23.

De tar upp allt från depression till betygshets och olycklig kärlek.

Går det att göra en podcast om psykisk ohälsa populär? Ja, utan tvekan. "Ångestpodden" har nominerats till flera priser och når allt fler. Framför allt unga tjejer, men även killar och föräldrar.

Sedan januari 2015 gör Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg ett avsnitt i veckan. Båda har erfarenhet av att må dåligt, fast på olika sätt.

Har panikångest

Ida har lidit av panikångest sedan gymnasiet.

– Jag har alltid velat uppnå perfektion, och jag vet SÅ många tjejer som är sådana. För mig var det lycka att vara bäst, snygg och framgångsrik. Jag kunde sitta och plugga till ett prov till klockan fyra på morgonen, berättar hon.

När hon började få panikattacker förstod ingen vad det var – inte ens läkarna. Hon utreddes för blodpropp, borrelia och andra fysiska sjukdomar. Det var en skrämmande tid innan hon fick rätt diagnos.

– Det var en jättelättnad. Jag kunde se mönstret med att hela tiden sträva efter det ouppnåeliga. Samtidigt tänkte jag: Då är jag alltså galen?

Ida fick hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi. I dag har hon lärt sig att känna igen och hejda en attack. Det kan hända till exempel när hon är på middag med flera personer.

Som Idas bästa vän har Sofie lärt sig mycket om psykisk ohälsa av att stå vid Idas sida genom attacker och akutbesök på sjukhus. Dessutom har de båda en nära vän som blev svårt sjuk i bulimi när de var 15.

– Vi var jätterädda hela tiden, och visste inte vem vi skulle prata med. Att se kompisar må så dåligt, och bära på den oron... Psykisk ohälsa var något som vi sett på film, men det var ingen som tog upp det i verkligheten, berättar Sofie.

"Kände mig misslyckad"

Själv har hon mer drabbats av "vanliga dalar i livet" säger hon.

– Hösten efter gymnasiet kände jag mig helt misslyckad. Jag hade sett fram mot att bli vuxen, få jobb och lägenhet. I stället gick jag arbetslös, hade svårt att hitta bostad och det gick trögt med körkortet. Det var tungt.

Först tänkte de att Ångestpodden skulle fokusera på olika diagnoser. Men snabbt vidgade de till fler teman. De tar upp allt från alkoholism och självmord till skönhetsideal och negativa tankesätt. De har också kända gäster, som Youtubestjärnan Therese Lindgren och simmaren Emma Igelström.

De vanligaste ämnena som lyssnarna hör av sig om är:

• Ätstörningar

• Panikångest

• Depression

• Krav och ideal

• Olycklig kärlek

– Att bli dumpad kanske inte låter så farligt. Men att bli lämnad av sin första kärlek när man är tretton år är en livskris. En förälder kan inte skydda sitt barn från sorg, men det går att prata om det, säger Sofie.

I er podd pratar ni om att det är lika ok att vara knäckt över att känna sig ful som att ha ångest. Var går gränsen över vad man kan må dåligt över på riktigt?

– Det där är en stor fråga. Den största fördomen är att vissa väljer psykisk ohälsa. Ångest för mig kan vara en sak, och en annan för dig. Alla måste ha rätten att må dåligt utan att någon kommer med en pekpinne och säger att det inte är på riktigt, säger Ida.

Varför tror ni att det är fler tjejer som lyssnar och hör av sig än killar?

– Kanske har tjejer lite lättare att prata om sådana här känslor. Det handlar nog om en machokultur, att gå och må dåligt i det tysta. Det är inte alls bra, säger Sofie.

Under intervjun blir det många skratt och lättsam stämning, trots det tunga ämnet. Så är också tanken med podden.

– Vi vill prata om allvarliga ämnen, men inte för tungt. Lyssnarna ska inte känna sig ledsna efter programmet. Vi har hittat en bra balans med både sorg och gapskratt.

Unga mår allt sämre psykiskt

Den psykiska ohälsan bland unga ökar, särkilt bland tjejer mellan 16 och 24 år. 27 procent känner ängslan, oro och ångest minst en gång i veckan.

Några orsaker till ungas psykiska ohälsa:

• Det har blivit svårare att starta vuxenlivet, med arbetslöshet och bostadsbrist.

• Hård press i skolan.

• Problem i familjen.

• Skam över att må dåligt och vara "onormal" – det blir en ond cirkel.

• Ätstörningar.

• Sexuella övergrepp.

• Dålig ekonomi i familjen.

De flesta som lider av psykisk ohälsa har ingen diagnos.

Källa: "När livet känns fel – ungas upplevelse av psykisk ohälsa" av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor 2015.

Följ ämnen i artikeln