Ryska medborgare utvisade från Serbien – anklagas för kuppförsök

Uppdaterad 2016-11-12 | Publicerad 2016-11-11

En grupp ryska medborgare har deporterats från Serbien misstänkta för en mordkomplott – riktad mot premiärministern i Montenegro.

Syftet ska enligt The Guardian ha varit att placera en prorysk ståthållare i landets ledning.

I utredningen har vapengömmor, avlyssningsutrustning och polisuniformer upptäckts av säkerhetstjänsten.

Gripandena och misstankarna om en förestående attack avslöjades redan i slutet av oktober.

Men på fredagen publicerade The Guardian en detaljerad artikel som visar på att det handlar om ett långtgående kuppförsök som nu misstänks ha varit satt i verket.

Enligt tidningen anklagas flera personer för att ha planerat att storma det montenegrinska parlamentet i Podgorica i syfte att skjuta ihjäl landets premiärminister Milo Đukanović.

Bland annat ska myndigheterna ha beslagtagit polisuniformer som kuppmakarna planerade att bära vid stormningen av parlamentet.

The Guardian skriver att planen var att inrätta ett proryskt parti i statsledningen efter att operationen var genomförd.

”De ryska fingeravtrycken på Oktober-kuppen har förhöjt den pågående intrigen kring Moskvas ambitioner i en del av Europa som hittills rört sig mot EU”, skriver tidningen.

Ska ha stridit i Ukraina

De misstänkta bakom kuppförsöket uppges vara över 20 personer.

The Guardian skriver att flera ryska medborgare gripits i Serbien misstänkta för att ha koordinerat kuppförsöket. Personerna ska vid gripandet ha burit på 120 000 euro, motsvarande 1 180 000 kronor, och militära uniformer från specialstyrkor. Dessutom ska de misstänkta kuppmakarna haft avlyssningsutrustning som var inställd på att övervaka premiärministern Đukanovićs rörelser, enligt den serbiska tidningen Danas.

Samtidigt greps en grupp på 20 serbiska och montenegrinska medborgare i huvudstaden Podgorica. Somliga av dem har stridit med Moskva-stödda separatister i östra Ukraina, uppger The Guardian.

Upptäckte vapengömma

Tidningen uppger vidare, med hänvisning till diplomatkällor, att den serbiska regeringen ska ha försökt tysta ner skandalen efter att gripandena genomförts. I stället för att ställa kuppmakarna inför rätta ska gruppen av ryska medborgare ha deporterats från landet i tysthet. Utvisningen, som dementeras av den serbiska regeringen, ska ha genomförts efter att Vladimir Putins säkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, flög till Belgrad den 26 oktober i syfte att tysta ner skandalen, skriver The Guardian.

En serbisk regeringskälla uppger för tidningen att Patrusjev, tidigare chef för den ryska säkerhetstjänsten FSB, ska ha bett om ursäkt för händelsen som han beskrivit som en illegal operation som inte haft stöd i Kreml.

Samtidigt misstänks också en kupp ha planerats mot den serbiska premiärministern Aleksandar Vučić. Tre dagar efter det ryska säkerhetsrådets besök i Belgrad hittades nämligen en vapengömma i närheten av den serbiske ministerns hem. Vapnen ska ha varit placerade vid en korsning där Vučić tvingas sakta ner under bildfärder till sin bostad.

Lejde kriminellt gäng

Enligt den serbiske inrikesministern Nebojsa Stefanovic finns det "starka misstankar" om att ett organiserat kriminellt gäng hade lejts för att mörda premiärminister Aleksandar Vučić för 10 miljoner euro. En utredning ska nu visa om det är personer "utanför regionen" som var involverade i kuppen, skriver The Guardian.

– Men du vet vilka det är som inte gillar en stark Vucic eller en stark serbisk regering och som dessutom kan bidra med pengar i storleksordningen 10 miljoner euro för att sätta en sådan här sak i verket, säger den serbiske inrikesministern till The Guardian.

– Vi vet att det var kriminella grupper som opererar i regionen som var involverade. Men de personerna var bara de som skulle hålla i avtryckaren.

– Ett mord på premiärministern är inget som ens de här grupperna skulle göra med lätthet så vi tror att de har blivit utnyttjade, säger inrikesministern Nebojsa Stefanovic.

Enligt The Guardian är det oklart om de två kuppförsöken i Serbien och Montenegro har en koppling till varandra. Men tidningen skriver att händelserna kan ses i ljuset av en ökande spänning i Europa mellan öst och väst.

På senare tid har den montenegrinske premiärministern Milo Đukanović arbetat för att föra sitt land närmare Nato vilket i sin tur ska ha grusat Kremls hopp om att säkra en planerad marinbas på montenegrinsk mark.

 PLUS:  Det ryska hotet