Stora protester efter branden i köpcentret

Publicerad 2018-03-27

64 personer, varav 41 barn har bekräftats döda efter branden i ett köpcentrum i Ryssland.

Övervakningsfilmer visar hur människor flyr i panik från den eldhärjade byggnaden.

I dag protesterade tusentals människor mot de brister som fanns i byggnadens brandskydd.

Branden startade i ett lekrum i köpcentret vid elvatiden på söndagsförmiddagen. Den spred sig sedan omkring 1 000 kvadratmeter och kostade minst 64 personer livet, varav flera barn.

”Brandlarmet fungerade inte”

Övervakningsfilmer visar hur människor flyr i panik från den eldhärjade byggnaden. Utredare har funnit stora brister i köpcentrets brandskydd. Bland annat var brandlarmet avstängt och nödutgångarna blockerade. 

– Brandlarmet fungerade inte, människor sprang ut skrikande och i panik, säger tonåriga Milena, som besökte köpcentret med sina föräldrar, till nyhetsbyrån AFP.

Anhöriga och invånare i Kemerovo i Sibirien kräver nu svar på hur katastrofen kunde inträffa. Flera tusentals människor slöt idag upp utanför regeringshuset i Moskva och krävde ansvarigas avgång.

Fyra frihetsberövade

I folkmassan skanderades budskap som ”sanning” och ”avgå”.

President Putin är på plats i Kemorovo. I ett uttalande kritiserar han säkerhetssituationen på köpcentret.

- Detta var inte en stridssituation, inte en oväntad metangasläcka i en gruva. Människor omkom, barn. Vi pratar om demografi och förlorar så många människor av vilken anledning? På grund av kriminell oaktsamhet och vårdslöshet, säger Putin under ett besök i Kemerovo, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Fyra personer har frihetsberövats och förhörts, bland andra den tekniske chefen för företaget som äger byggnaden.

Följ ämnen i artikeln