Prickfritt kört i 50 år – då fick Curt medalj

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

Kung bakom ratten Curt Bengtsson har kört prickfritt i 50 år och har fått medalj för detta. På bilden visar han upp en biljett till fotbolls-VM 1958, som blev hans första bilresa med nytaget körkort.

KARLSKRONA. Första färden gick till en VM-final.

Nu – efter 50 prickfria år på vägarna – får Curt Bengtsson sin egen medalj.

Han var 18 år när han tankade sin bil, en tysk Goliat av årsmodell 1952, för 75 öre litern och åkte från hemmet i Älmhult till Råsunda i Solna.

Färden gick lugnt och behärskat – och så har det fortsatt.

Kör limousin numera

I dag, ett halvt sekel efter det historiska svenska fotbollssilvret, sitter Curt Bengtsson, 68, utanför hemmet i Karlskrona i sin Mercedes-limousin. Han har en egen medalj i handen.

– Jag fick den tidigare i år av Kungliga automobilklubben för 50 års prickfri körning. Priset delades ut på Grand Hotel i Stockholm.

Curt Bengtsson har inte tänkt så mycket på att han kört laglydigt i alla år som bilförare.

– Men jag planerar alltid min körning och håller hastighetsgränsen. Dessutom talar jag aldrig i mobil när jag kör.

Trubbel på väg till Ingo

Nu för tiden kör han upp till 3 000 mil om året, mest i jobbet som mäklare. Det går alltid lika bra.

Men en gång var han faktiskt varit illa ute – under en bilsemester i Florida på 80-talet skulle han hälsa på Ingemar “Ingo” Johansson. Boxaren var på den tiden, liksom Curt, hotellägare.

– På väg dit vinkade en polis in mig trots att jag inte körde för fort. Han kom fram och såg sur ut. Men när jag förklarade att jag jobbat som polis hemma i Sverige förvandlades hans sura min till ett stort leende, säger Curt som slapp böter och fick en kram i stället.