Piraterna sänker lösensumman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Kan frige det ukrainska fartyget inom några timmar

Gisslandramat utanför Somalias kust är nu inne på sin tolfte dag.

Under tisdagen sänkte piraterna lösensumman.

– Vi har höga förhoppningar om att frige skeppet inom några timmar om de betalar oss 8 miljoner dollar, säger piraten Jama Aden till nyhetsbyrån AP.

Det ukrainska lastfartyget Faina, som kapades av somaliska pirater för tolv dagar sedan, ligger omringat av internationella fartyg utanför hamnstaden Hobyo i Somalia.

Besättningen, som består av ryska, ukrainska och lettiska medborgare, har sedan kapningen hållits som gisslan. Enligt uppgifter från Moskva har fartygets ryska kapten dött ombord på grund av hjärtfel.

Piraterna krävde i går 20 miljoner dollar, motsvarande 146 miljoner svenska kronor, för att släppa fartyget och låta gisslan gå fri.

Lägre lösensumma

I dag sänkte piraterna lösensumman. Men det är enligt nyhetsbyrån AP oklart om sänknigen är piraternas officiella krav.

Tidigare har kaparnas kontakt med omvärlden skett genom piraternas talesman Sugule Ali.

I dag besvarades nyhetsbyråns frågor av Jama Aden då Ali "inte var tillgänglig".

– Förhandlingarna med fartygets ägare går bra, säger Aden till AP.

Jama Aden sa också att piraterna kräver 8 miljoner dollar, motsvarande drygt 58 miljoner svenska kronor, för att släppa skeppet och frige gisslan.

– Vi har höga förhoppningar om att frige skeppet inom några timmar, säger piraten till AP.

Ingen vågar anfalla

Enligt AP berättade Jama Aden att piraterna får mat och qat, en slags narkotika som är vanlig i Somalia, via en liten båt som förser fartyget med proviant.

– Besättningen mår bra, säger han till AP.

Somalias regering har gett främmande makter friheten att agera mot piraterna. Det kapade fartyget omringat av sex amerikanska krigsfartyg. USA:s militär fruktar att vapnen ombord på det kapade fartyget ska hamna i händerna på rebeller i Somalia med kopplingar till al-Qaida.

Men på grund av det kapade fartygets explosiva last med 33 ryska stridsvagnar och militära vapen, har ingen hittills vågat anfalla.

Ryska krigsfartyg närmar sig också det kapade skeppet, men befinner sig fortfarande några dagars resande i från det kapade skeppet. Tidigare har Ryssland hanterat liknande gisslansituationer på sitt territorium, men flera ur gisslan har då tvingats sätta livet till.