Kvinnan berusad vid flera tillfällen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

Tystades ner av kriminalvården

Familjen Zenuni skickades hem till Kosovo tillsammans med ett team från kriminalvården.

Enligt Erton Zenuni, 16, var en av de anställda kraftigt berusad under resan.

– När hon skulle gå av var hon nära att ramla tre fyra gånger. Man märkte att hon var full, säger han i kvällens program av SVT:s Uppdrag granskning.

Varje år avvisas tusentals flyktingar som har sökt asyl i Sverige. De förs hem med tillsammans med anställda från kriminalvårdens transporttjänst.

Familjen Zenuni skickades hem i september efter att ha bott flera år i Ulricehamn. Enligt kriminalvårdens rapport ska resan ha gått utan problem och familjen ska till och med ha tackat kriminalvården för genomförandet efteråt.

"Hon luktade sprit"

Men sonen Erton Zenuni, 16, berättar en helt annan historia. Enligt honom var en av de anställda kraftigt berusad under resan.

– Jag ville inte prata med henne för hon luktade sprit, säger han i inslaget.

Han berättar även hur hon hon höll på att ramla flera gånger när de skulle gå av planet.

Slängdes av planet

Uppdrag granskning hittar totalt sex fall då den anställda kvinnan varit berusad under avvisningsresor. Vid ett tillfälle var hon så berusad att hon och resten av sällskapet slängdes av flygplanet och tvingades åka hem.

Inte mycket av detta syns i trafiktjänstens rapporter och den kvinnliga anställda arbetar fortfarande kvar.

Vi tog fel beslut

Gunnar Johansson, chef för utrikestransportörerna, har svårt att förklara varför de låtit kvinnan jobba kvar trots flertalet incidenter.

– Vi har gjort de bedömningarna tillsammans med våra externa experter. Det har ju sedermera visat sig att det inte var rätt beslut som vi tog, säger Gunnar Johansson till Uppdrag gransknings reporter.