Små hårdingar som överlever i rymden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-24

Björndjuret: 0,1 millimeter stort, bor på Öland och klarar de svåraste omständigheter

Hajar, lejon och grizzlybjörnar i all ära.

Världens tuffaste djur är 0,1 milimeter stor och bor på Öland.

De kallas björndjur och överlever till och med i rymden.

Två representanter för det tåliga öländska släktet björndjur.

10 månader efter att Christer Fuglesang gjorde sin rymdresa var det dags för nya svenska rymdresenärer. Deras uppskjutning omgavs inte av samma medieintresse, men deras äventyr var desto mer riskabelt.

De 3000 björndjuren (tardigraderna) sändes upp med ett enda syfte: att se huruvida de kunde överleva i rymden utan skydd.

Klarar extrem uttorkning

Bland biologer är björndjuren kända för att kunna överleva under mycket svåra omständigheter. De klarar högt tryck, enorma halter av gammastrålning och flera år av uttorkning.

– De näst intill mytiska och man brukar säga att det är världens tuffaste djur, säger Ingemar Jönsson vid universitetet i Kristianstad.

Vaknade efter 30 minuter

Efter 10 dagar i rymden landade experimentmodulen med de microscopiska hårdingarna. På grund av uttorkningen de utsatts för i rymdens vacuum var vattenhalten i deras kroppar långt under en procent. Men efter att de återfuktats kvicknade de flesta av dem till efter ungefär en halvtimme.

De flesta kunde även lägga ägg och reproducera sig.

– Vi vet inte exakt varför björndjuren klarar uttorkning så väl, men det är tydligt att de har förmåga att reparera sina egna celler, säger Ingmar Jönsson.

Nu hoppas han att björndjuren ska få följa med upp och bo på utsidan av den internationella rymdstationen ISS för att se om de klarar en längre rymdvistelse lika bra.