Flera partier kräver vapenexport: ”Måste hjälpa”

Uppdaterad 2022-02-26 | Publicerad 2022-02-25

Flera partier i riksdagen vill att Sverige skickar vapen till Ukraina.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson anser att det är mycket bråttom att leveranserna kommer iväg.

– Det är frågan om ett europeiskt grannland som ber oss om hjälp. Vi måste hjälpa till innan det är för sent, säger försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson.

Följ ämnen
Ukraina

Ukraina har inkommit med en lista över vapen och utrustning som landet önskar att Sverige bidrar med i försvar mot den ryska invasionen.

Regeringen har inte gett besked om den kommer att skicka vapen – bland partierna i riksdagen finns flera som nu kräver en leverans.

– Att överlåta  eller exportera försvarsmateriel till Ukraina är moraliskt rätt i ljuset av den ryska invasionen och de grova övergrepp detta medför. Men det ligger också i Sveriges intresse. Ukraina  kämpar just nu för att överleva som ett självständigt land, säger Pål Jonsson, försvarspolitisk talesperson i Moderaterna.

Han fortsätter:

– Den försvarsmateriel som Ukraina efterfrågar från Sverige föreställer jag mig till exempel handlar om telekrigsutrustning, ammunition, luftvärnssystem, radarsystem. Det är ju materiel och system som är nödvändiga för att Ukraina ska kunna försvara sig mot den pågående ryska invasionen.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson:

– Ukrainas regering ber oss om försvarsmaterial som vi har och kan avvara - då ska vi ställa upp med det.

Mikael Oscarsson.

Oscarsson tillägger att det finns en paragraf i vår lagstiftning som möjliggör export till länder i krig, om det finns säkerhetspolitiska skäl och av rikets intresse.

– De har brist på ammunition och på försvarsmateriel. 17 länder har gett materiel enligt ambassadören, vi bör bli det 18e.

M-ledaren Ulf Kristersson gick i veckan ut och krävde att Sverige skickar defensiva vapen. Även C-ledare Annie Lööf har tidigare sagt att Sverige bör stödja Ukraina med det de efterfrågar, till exempel vapen. Sverigedemokraterna är också för vapenexport till Ukraina.

Liberalerna vill i stället att Sverige ger Ukraina pengar. Partiet har föreslagit 10 miljarder kronor från den så kallade beredskapskrediten, som kan användas vid krig.

– Om vi ska processa det här länge så förlorar vi den tid som Ukraina har. Jag och Liberalerna föreslår att vi ger dem pengar istället för svenska vapen. De vet vad de behöver och de har leverantörer. Det handlar om att göra det som är snabbast och enklast, säger försvarspolitiska talespersonen Allan Widman.

Vänsterpartiet är däremot emot vapenexport.

– Min linje är att Sverige ska hjälpa till med biståndspengar. Jag tycker inte att vi ska skicka militärt material till Ukraina, säger utrikespolitiska talespersonen Håkan Svenneling.

Försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att han kommer återkomma med besked om hur Sverige ska göra. Statsminister Magdalena Andersson sa samtidigt i går att det skulle vara ett praxisbrott mot hur Sverige har agerat tidigare att skicka krigsmateriel till ett land som befinner sig i ett väpnat krig.