Ryssland och Ukraina överens – skrivit under avtal om spannmålsexport

Guterres: En överenskommelse för världen

Publicerad 2022-07-22

Ryssland och Ukraina har skrivit under ett avtal som gör det möjligt att frakta ut spannmål från Ukraina och över Svarta havet.

Avtalet skrevs under i Turkiet under fredagen framför ögonen på FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Fokuset har varit vad som betyder mest för människor i vår värld, säger han, enligt CNN.

Följ ämnen
Ukraina

Den ryska blockaden av frakterna har hittills gjort att miljontals ton spannmål varit fast i silos och hamnar i Ukraina.

Avtalet ska nu göra det möjligt för Ukraina, som är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, att frakta produkter ut från landet.

Transporterna kommer att ske från tre hamnar som kontrolleras av Ukraina, Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Dessutom kommer FN att övervaka transporterna för att garantera säkerheten.

– Vi litar inte på dem, även om de skriver under ett avtal med FN. Det här är ett angripande land, säger den ukrainske parlamentsledamoten Rustem Umerov.

”En värld som behöver det mer än någonsin”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa att avtalet lindrar matinflationen i världen för ”hela mänskligheten” som alla drabbats av kriget i Ukraina.

Avtalet i sig skrevs under av Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN i Istanbul där FN:s generalsekreterare även han sa att underskrifter kommer att leda till att u-länder ”på gränsen till konkurs och de mest utsatta människorna på gränsen till svält” kommer gynnas av detta, enligt Sky News.

FN kommer att övervaka transporterna.

– Idag finns det en strimma på Svarta havet. En strimma av hopp, en strimma av möjligheter – en strimma av lättnad – i en värld som behöver det mer än någonsin, säger han enligt CNN.

Han är också tydlig med att vinnarna av det här avtalet är hela världen.

– Prioritera mänsklighetens välmående har varit drivande i dessa samtal, säger han.

– Frågan har inte varit vad som är bra för ena sidan eller den andra. Fokuset har varit vad som betyder mest för människor i vår värld. Och låt det inte vara några tvivel – det här är en överenskommelse för världen.

Gynnar även Ryssland

Avtalet innebär dock inte enbart att Ukraina kommer at kunna frakta spannmål, även transporter från Ryssland kommer att öppnas upp.

– Även om dessa ryska produkter inte berörs av sanktioner finns det blockeringar gällande sjötransporter, försäkringar och banksystemet. USA och EU har gett löften om att häva dessa, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Följ ämnen i artikeln