Experterna: Väntetiden mellan dos två och tre borde sänkas

Uppdaterad 2021-12-16 | Publicerad 2021-12-15

I dagsläget ligger tidsintervallet mellan vaccindos två och tre på fem eller sex månader, beroende på hur gammal du är.

En väntetid som borde kortas för att bromsa smittspridningen av omikronvarianten, menar flera experter.

– Det ger oss tid att agera, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi.

Omikronvarianten sprider sig i rask takt runtom i världen och många experter är oroliga över utvecklingen som sker. Nu vill flera experter försöka föregå varianten så gott det går och minska tidsintervallet mellan vaccindos två och tre, rapporterar TV4 Nyheterna.

Som det ser ut i dag så behöver personer över 65 år vänta fem månader innan sin tredje dos, medan personer under 65 måste vänta sex månader innan de får ta sin tredje dos.

– Man skulle kunna fundera på att sänka den här gränsen från sex månader till fem eller fyra och en halv månader, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin på Karolinska institutet till TV4.

Vaccination i Stadionmässan i Malmö. Arkivbild.

Anledningen till att experterna nu ropar efter kortare tid mellan doserna är omikronvarianten verkar vara mer smittsam än de tidigare varianterna, och att vaccinskyddet för de allra sköraste verkar ha börjat avta.

– Vi har inte haft några stora utbrott än i Sverige vad vi vet. Det ger oss tid att agera. Kanske kort tid men det gäller att utnyttja det här tycker jag, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Norge och Danmark, länder där omikronvarianten har större spridning, har sänkt tiden mellan dos två och tre till fyra och en halv månader. Storbritannien har sänkt tiden till tre månader.

– Är det så att vi har möjlighet vore det bra att maximera möjligheterna för en tredje dos, säger Peter Nordström, professor i geriatrik på Umeå universitet.

Folkhälsomyndigheten är inte främmande till att minska tiden mellan doserna.

– Det kan vi göra om vi ser att det hjälper regionerna med vaccinationsinsatsen. Nu väntar många på sin tredje dos efter sex månader, säger Karin Tegmark Wisell i TV4:s nyhetssändning.