Spridningen av apkoppor 2022

Sjukdomen ”Apkoppor” upptäckt i Europa – Spanien slår larm

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Sällsynta sjukdomen apkoppor har upptäckts i Europa och USA.

Nu slår Spanien larm och varnar för ett potentiellt utbrott av ”Monkeypox”.

”De misstänkta fallen pekar mot överföring genom kroppsvätskor under sexuella relationer", skriver spanska hälsoministeriet.

Misstänkta och bekräftade fall av ”Monkeypox” har upptäckts i bland annat Storbritannien, Portugal och nu även i Spanien.

Det kallas apkoppor på svenska och beskrivs som en sällsynt sjukdom som i regel överförs mellan djur och människa, men kan även smitta mellan människor vid utbrott. Det orsakas av ett virus.

Spanska hälsomyndigheten har nu gått ut med ett rikstäckande larm och varnar för ett potentiellt utbrott, rapporterar El Pais och Reuters.

Den sällsynta sjukdomen överförs mellan djur och människa.

Spridits via sexuella kontakter

23 personer i Spanien har uppvisat symtom som skulle kunna komma från viruset. Samtliga smittade är unga män som bor i Madrid-regionen och flera av dem uppger att har haft sex med män.

”Generellt sett sprids apkoppor genom luftvägsöverföring, men egenskaperna hos de 23 misstänkta fallen pekar mot överföring genom kroppsvätskor under sexuella relationer”, står det i ett uttalande från hälsoministeriet rapporterar The Guardian.

Fallen har inte bekräftats men spanska myndigheter utfärdar nu en varning i förebyggande syfte. Vården i Spanien uppmanas att omgående ta kontakt med smittskyddsenhet om misstänkta fall upptäcks för att snabbt kunna agera vid behov.

”Det är inte troligt att apkoppor kommer att leda till en betydande smitta i Spanien, men det går inte att utesluta”, säger Fernando Simón på spanska hälsoministeriet, rapporterar El Pais.

De misstänkta fallen utreds nu på National Microbiology Center i väntan på diagnos.

Så här ser viruset ut med mikroskop.
Så här kan symtomten på ”apkoppor” se ut. Bilden togs 2003 när USA drabbats av utbrott.

Brittisk fall kopplas till resa

2003 drabbades USA av ett utbrott av apkoppor då sjukdomen spreds via importerade sällskapsdjur.

Det första fallet i närtid upptäcktes i Storbritannien den 7 maj 2022 då en man som varit på resa i Nigeria uppvisade symtom, enligt den brittiska regeringen. Under måndagen uppgav myndigheterna att totalt nio fall bekräftats i Storbritannien. Inget av de övriga fallen har resekoppling.

Enligt brittiska hälsomyndigheten har flera av de insjuknade i Storbritannien uppgett att de är homosexuella eller bisexuella. Hälsomyndigheten uppmanar män som har sex med män att vara extra uppmärksamma på ovanliga hudutslag.

Under onsdagen uppgav portugisiska myndigheter att fem fall av apkoppor bekräftats i landet, rapporterar Reuters. Samtliga smittade är män, boende i Lissabon och uppges må bra efter omständigheterna.

Även USA bekräftade sitt första fall under onsdagen, skriver lokala hälsomyndigheten i Massachusetts. Den smittade mannen har nyligen varit på resa i Kanada.

”Apkoppor” upptäcktes första gången i Kongo under 1970-talet och har spridits i västra Afrika de senaste decennierna, rapporterar Reuters.

Vanliga symtom är hudutslag, feber och huvudvärk. Utslagen börjar ofta i ansiktet och sprider sig över kroppen. Enligt spanska hälsomyndigheter tillfrisknar människor inom några veckor, men allvarligare fall har rapporterats.

Apkoppor orsakas av apkoppsvirus som är ”en distinkt art av så kallad ortopoxvirus”, står det på svenska Folkhälsomyndighetens hemsida. Det orsakar utslag på huden och skiljer sig lite från det virus som kan orsaka smittkoppor hos människa.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sällsynt utbrott av apkoppor i Sydeuropa

ÄMNEN I ARTIKELN

Spridningen av apkoppor 2022

Spanien

Portugal

Storbritannien

Sjukdomar

Apkoppor