FN och EU skärper tonen mot Ryssland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-10

FN, EU och enskilda länder skäller allt högre på Moskva.

Men experter tvivlar på att de är beredda att lägga muskelkraft bakom kritiken.

Utrikesminister Carl Bildt står för den kanske skarpaste Rysslandskritiken hittills.

Tre gånger på lika många dagar har FN:s säkerhetsråd misslyckats med att ta fram en internationell vädjan om vapenvila i Georgien. Röstläget hos Rysslands kritiker höjdes ytterligare en oktav över helgen.

Presidenterna i Polen, Estland, Lettand och Litauen sade att EU och Nato måste ”ta intitiativ och stå emot spridandet av imperialistisk och revisionistisk politik i östra Europa”.

Franske utrikesministern Bernard Kouchner varnade för att EU tvingas ta fram ”ett nytt språk” i samarbetet med Ryssland.

Utrikesminister Carl Bildt stod för den kanske skarpaste Rysslandskritiken hittills.

”Vi accepterade inte att Milosevics Serbien intervenerade militärt i andra före detta jugoslaviska stater med hänvisning till skyddet av dem som har serbiska pass. Och vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Centraleuropa”, skrev Bildt på sin blogg.

Behöver Ryssland

Men få tror att kritikerna är beredda att ta till maktmedel, ekonomiska eller militära.

Bilden av en leende amerikansk president George W Bush som småpratar med ryske premiärministern Vladimir Putin på OS-läktaren i Peking samtidigt som granatregnet faller över Georgien, sammanfattar USA:s Rysslandspolitik, skrev New York Times.

Samtidigt som Georgien är en viktig allierad, med 2 000 soldater i Irak, måste Washington hålla sams med Moskva i viktigare utrikespolitiska frågor, som att stoppa Irans urananrikningsprogram.

Och varken EU eller USA vill förvärra relationen till Ryssland, som svajat betänkligt på grund av, bland annat, amerikanska planer på att placera en ”robotsköld” i Europa .

EU, och främst Tyskland, har stora affärsintressen i rysk olja och gas.

FN maktlöst

FN-diplomater i New York var osäkra på om världssamfundet kan göra något. Orsaken stavas Kosovo.

USA:s och flertalet EU-länders erkännande av Kosovo irriterade Moskva, som sade att utbrytarprovinser som Sydossetien och Abchazien skulle få nytt bränsle till sin kamp.

En FN-diplomat som ville vara anonym, skojade på söndagen med reportrar i Washington om att en lösning bara kunde tas fram om ”någon åkte till ryssarna och sade 'Okej, Kosovo mot Iran', då har vi en deal”.

TT

Följ ämnen i artikeln