”Hans historia är desperat”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Sista rättegångsdagen mot tv-läkaren i hovrätten i Malmö

Carl Troilius förs i handfängsel in i Malmö hovrätt.

Det är en mindre självsäker Carl Troilius som möter åklagarens slutplädering i hovrätten i Malmö idag.

– Det är sällan det funnits så här mycket bevisning i ett våldtäktsmål, säger 24-åringens målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

– Carl Troilius är inte bara en våldtäktsman, han är en samhällsfarlig person som döljer sig bakom sin titel och snygga kostym, säger Elisabeth Massi Fritz i sin slutplädering.

Under sista rättegångsdagen i hovrätten i Malmö kräver åklagarsidan dom för grov våldtäkt och straffskärpning till minst sex års fängelse.

Anpassat sin berättelse

Troilius påstående att de båda haft frivilligt samlag kvällen före behandlingstillfället smulas sönder av åklagaren.

– Han har hela tiden anpassat sin berättelse efter bevisläget. Vi har en förkrossande bevisning, säger Bo Albrektsson.

Enligt honom bör våldtäkten betecknas som grov på grund av att han missbrukat patient-läkar-relationen. Han har dessutom satt hennes liv på spel genom användadet av narkosmedlet, menar Bo Albrektsson.

– Den här rättegången påminner mig om O.J. Simpson - ALLT har ifrågasatts av försvaret. Därför måste allt kammas igenom, kosta vad det kosta vill. Och det har kostat målsägaren, säger Bo Albrektsson.

”Historien är desperat”

Enligt Elisabeth Massi Fritz är berättelsen om att 24-åringen skulle ha gått med på frivilligt sex en efterhandskonstruktion.

– Hans berättelse är väldigt detaljeret och kan låta som om den är självupplevd, men det är den inte. Han har inte haft sex med målsägaren utan med många andra på den där britsen, säger hon.

– Historien är desperat, fortsätter hon. Varför skulle hon till exempel ha tagit på sig samma spermafläckiga trosor dagen efter när hon skulle in för operation.

Åklagaren yrkar dessutom på att målsägaren ska få 300 000 kronor i skadestånd för svår kränkning och 50 000 kronor för sveda och värk.

Friade dom

Läkarens advokat, Helene Ek Sederholm, yrkade på att Troilius frias helt i hovrätten.

– Målsägarens historia är inte trovärdig, hon har ändrat uppgifter, säger Helene Ek Sederholm och syftar på att 24-åringen först skulle ha påstått att hennes mamma inte hade varit med dagen innan våldtäkten, när Troilius påstår att de hade frivilligt sex. Sedan har 24-åringen uppgett att hennes mamma väntade på henne i bilen den kvart hon var uppe på mottagningen.

Försvaret menar även att kvinnan inte skulle ha satts i ett så hjälplös tillstånd som hon påstår av narkosmedlet.

– Det räcker med att det finns minsta tvivel i trovärdighetsfrågan och det finns det här, säger Helene Ek Sederholm.

Rädda sin heder och äktenskap

Försvaret slår även tillbaka åklagarens teori om att kvinnan inte skulle ha använt samma trosor nästa dag. Helene Ek Sederholm menar att sperma från kvällen innan istället kan ha hamnat där genom kvinnans flytningar.

– Carl Troilius är en intelligent och begåvad man med 20-års erfarenhet. Skulle han ljuga skulla han kunna komma på något bättre än det här, säger Helene Ek Sederholm, som menar att orsaken till Troilius olika versioner berodde på att han ville rädda sitt äktenskap och sin yrkesheder.

Domstolens överläggningar inleds under eftermiddagen och dom meddelas den 11 december.