Moderater kräver partistyrelsens avgång

Publicerad 2014-10-31

Ställ era platser till förfogande så att ett helt nytt lag kan formas kring nästa partiledare.

Det kravet riktar nu Moderaterna i Halland mot partistyrelsen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det vore olyckligt om vi får personstrider nästa höst, säger länsordföranden Michael Svensson till Aftonbladet.

Michael Svensson, Länsordförande för Moderaterna i Halland

Den 7 mars ska Moderaterna hålla en extrastämma för att välja vem som ska efterträda partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Som första förbund kräver nu Moderaterna i Hallands län att hela partistyrelsen avgår inför partiledarbytet. Det rapporterar Sveriges Radio.

– I och med att vi väljer en ny partiordförande tycker vi att det är rimligt att valberedningen får chansen att forma ett helt nytt lag, säger Michael Svensson, ordförande för Moderaterna i Halland till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Det är inte så att vi tycker att de gör ett dåligt jobb. Men vi hoppas det inser det kloka i att underlätta för valberedningen på det här sättet. Det är ett anständighetskrav.

Skräcken: Upprepa S-haveriet

Moderaterna håller ordinarie partistämma i höst. Det är först då som den nya partistyrelsen utses. Men om partitoppen avgår innan dess hoppas Moderaterna i Halland att det valet ska bli en formalitet.

– Annars är risken att personer hänger sig kvar, och om den nya partiordföranden inte tycker att de platsar så kan vi få voteringar och personstrider i höst. Det vore olyckligt.

Än så länge är Hallandsmoderaterna ensamma bland M-förbunden om att kräva partistyrelsens avgång.

– Jag har fått flera positiva reaktioner från partikollegor i riksdagen och någon i förbundsstyrelsen, säger Michael Svensson.

Hur ser du på risken att det här leder till konflikter i partiet?

– Jag tycker inte att det här är en konfliktfylld fråga alls. Det vore betydligt värre om vi får en votering om partiordföranden, eller om det blir som när Socialdemokraterna valde Håkan Juholt till partiordförande. Det vore en katastrof.

Hur då, menar du?

– Det var en mycket tråkig process. Det tycker nog både de inblandade och vi som sett den utifrån. Många beskyller Juholt för hans tillkortakommanden, men det var lika mycket valberedningens fel.

"Bra och duktig person"

En de hetaste kandidaterna till att ta över som partiledare för Moderaterna är Anna Kinberg Batra, partiets gruppledare i riksdagen. Hon får nu stöd av flera M-distrikt.

Sedan tidigare är det känt att distrikten i Västerbotten och Östergötland vill se Batra som ny partiledare. Nu går även Moderaterna i Gävleborg och Helsingborg ut och ger henne sitt stöd.

– Hon är en bra och duktig person som verkligen lyft sig efter att Reinfeldt annonserade sin avgång. Hon kommer kunna fortsätta förnyelsen, säger Patrik Stenvard, ordförande för M i Gävleborg.

– Anna Kinberg Batra är en mycket kompetent person som har goda förutsättningar att bli en bra partiledare, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, ordförande för Helsingborgsmoderaterna.

Ex-minister lyfts fram

Moderaterna i Gävleborg vill också se nya namn i partistyrelsen. De har skickat in namnen Tomas Tobé, riksdagsledamot, och Elisasbeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister, till valberedningen. 

Helsingborgsmoderaterna för fram Tobé och Svantesson som tänkbara kandidater till posten som andre vice partiordförande. De vill se Peter Danielsson, ordförande för kommunstyrelsen i Helsinborg, som förste vice partiordförande.

Gävleborgsmoderaterna vill också att partistyrelsen ska bli mer kommunalt förankrad. De föreslår därför att kommunalråden Peter Danielsson från Helsingborg och Daniel Portnoff från Trosa väljs in i partitoppen.