Vädjan från bästa vännen innan mordet: ”Skicka hem människan”

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-12-02

Anhöriga hittade kvinnan död i lägenheten i Karlstad.

Kvällen innan hade offret skrivit till sin bästa kompis att det var ”en random man” där.

Nu åtalas en 20-årig man för mordet.

Det var i början av juni som anhöriga hittade den 25-åriga kvinnan död i vardagsrummet i sin lägenhet i Karlstad. Polisen misstänkte tidigt mord.

Det var blodigt på golvet och stökigt i lägenheten.

Men det tog drygt en månad efter mordet tills den 20-årige mannen kunde gripas i Tyskland misstänkt för mord. Polisen i Karlstad hade nämligen tidigt fått tips om mot mannens inblandning och efterlyst honom via Interpol.

Det var i samband med att mannen försökte tjuvåka på ett tåg som han upptäcktes och greps av tysk polis.

Under fredagen åtalades mannen vid Värmlands tingsrätt. Enligt stämningsansökan dödade han henne genom slag och trubbigt våld mot huvudet.

”En random kille här”

Kvinnans bästa kompis hade kontakt med henne under kvällen.

”Har en random kille hemma nu som fick stilnoct och är helväck”, skriver den mördade kvinnan till sin bästa vän i Facebook-chatten klockan 21.40 kvällen 2 juni.

”Blir det för mycket skickar jag ut honom hur väck han än är.”

Vännen svarade:

”Men skicka hem människan.”

Den nu döda kvinnan skrev att mannen trodde att det var fler personer i lägenheten och snart tog konversationen slut. 08.17 morgonen därpå skrev bästa kompisen:

”Hoppas allt gått bra.”

Men hon fick aldrig något svar.

Senare samma dag hittades hennes bästa kompis död, ihjälslagen.

Ville lämna landet

Ett vittne ska ha sett att mordoffret och den åtalade mannen hade sällskap hem till kvinnans lägenheten 2 juni.

Mannen förnekar att han mördat henne, men erkänner att han ska ha varit hemma hos henne under kvällen. Han säger att det var första och enda gången han träffade henne och att de gick hem till henne för att han skulle köpa hasch.

20-åringen hade tidigare varit intagen på en ungdomsvårdanstalt. En kvinna som arbetat där har sagt i polisförhör att mannen kunde bli aggressiv när han blev berusad och dessutom kunde vara manipulativ.

Hon blev uppringd av mannen efter mordet eftersom han ville låna pengar. Dessutom sa 20-åringen att han gjort något ”så hemskt att han måste lämna landet”. När den tidigare vårdaren frågade vad som hade hänt fick hon svaret:

”Det dröjer inte förrän du får reda på det.”

Hittade blod i duschen

Därefter hade 20-åringen kontaktat henne och sagt att han var på väg till Köpenhamn. Senare tjuvåkte han med tåg söderut i Tyskland via Hamburg innan han greps i Offenburg i närheten av Strasbourg. Han hade varit anhållen i sin utevaro ett bra tag innan han greps.

När polisen gjorde en teknisk undersökning i mannens lägenhet hittades den mördade kvinnans blod i hans dusch.

Mannen åtalas också för rån och försök till rån efter att ha tvingat en man att lämna ifrån sig sin mobiltelefon. Han ska ha sparkat och slagit rånoffret. Dessutom ska den 20-årige mannen ha hotat att binda och skada mannens sambo.

Mannens advokat Leif Silbersky vill inte kommentera åtalet men säger till NWT att hans klient förnekar brott.

Följ ämnen i artikeln