Tack för 8,4 miljoner kr!

Publicerad 2011-08-09

Aftonbladets läsare räddar tusentals liv på Afrikas horn

Tack alla läsare!

Era bidrag kommer att kunna rädda tusentals liv i flyktinglägren på Afrikas horn.

Fantastiska 8,4 miljoner kronor har hittills samlats in i Aftonbladets kampanj för att hjälpa de drabbade i svältkatastrofen.

– Pengarna gör att vi kan ge ännu mer hjälp, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare utan gränser.

STORT BEHOV AV HJÄLP 7,2 miljoner kronor har hittills samlats in till de behövande på Afrikas horn.

I går möttes hjälparbetaren Kamahl Isa Ahmed av 700 flyktingar som stod utanför portarna till lägret i Dagahaley i Kenya. Många var sjuka och flera barn led av diarré. I värsta fall kan de vara smittade med kolera.

Trots det var gårdagen en – relativt – lugn dag.

Men på Afrikas horn är behoven fortsatt stora.

”Ger betydelse”

I Aftonbladets kampanj En timme för Afrika har svenskarna uppmanats att skänka en timlön till de drabbade i svältkatastrofen. I går hade ni hittills jobbat ihop 8,4 miljoner kronor till Läkare utan gränsers arbete i regionen.

– Jag vill tacka Sveriges mest engagerade läsare. Det är ni som ger vår journalistik betydelse. Vi gläds åt att kunna bidra till Läkare utan gränsers viktiga arbete, säger Jan Helin, Aftonbladets chefredaktör.

Pengarna ni skänkt kommer att hjälpa 12 miljoner drabbade människor som flytt från inbördeskrig, svält och den värsta torkan på 60 år.

– Jag vill verkligen tacka alla som varit med och bidragit, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare utan gränser.

För 50 kronor kan Läkare utan gränser rena vatten till5 000 människor. 250 kronor räcker till att behandla två barn för undernäring. För4 000 kronor kan hjälporganisationen ge sjukvård till 1 000 människor i tre månader.

Fler volontärer

Hittills har Läkare utan gränser hjälpt 28 000 barn i undernäringsprogram i svältområdet som berör Etiopien, Kenya, Somalia och Djibouti.

– Insamlingen gör att vi kan nå ut till ännu fler människor och ge ännu mer hjälp. Vi kan behandla massor med barn mot undernäring och ge massor av människor tak över huvudet, säger Johan Mast.

Kamahl Isa Ahmed har redan märkt att fler volontärer har anlänt.

– Vi har fått bättre hjälp. Situationen är okej jämfört med i förra veckan, säger han.

Han har fått besked om att det nya lägret, Ifo 2, ska öppna. Innan dess ska hjälparbetarna resa 100 nya tält för att kunna ta hand om flyktingarna. Han räknar med att det kommer tiotusentals människor under de närmaste dagarna.

Följ ämnen i artikeln