Färdigmatbluffen: Förvänta dig inte räkor i räksåsen

Publicerad 2011-09-14

Näringsexpert kritisk: Falsk marknadsföring

Findus säljer fiskgratäng med räksås – lagat på en räka.

Campbell kokar svampsoppa – på en champinjon.

Här är den smaklösa sanningen om färdigmaten.

Fler och fler bryr sig om vad de äter men alla har vi stressiga dagar när hemlagat byts mot färdiglagat. Tidningen Råd & Röns granskning av innehållet i flera olika färdiglagade rätter visar att det i verkligheten bara är en enda champinjon i Campbells svampsoppa – och endast sex gram kyckling i kycklingsoppan.

Näringsexpert: Jag blir upprörd

Findus fiskgratäng med räksås innehåller en räka – men får smak av räkskal och fiskextrakt.

– Upprörd blir jag men inte förvånad. Jag har inte haft några större tankar om de här produkterna tidigare, säger Maria Hedelin, näringsfysiolog och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Matens märkning och innehållsförteckning är vår guide i butikens djungel av varor. Förpackningar med färdiga maträtter radar upp huvudingredienserna i procent i förhållande till övriga ingredienser.

Findus tillbakavisar kritik

När Findus skriver att det är 1 procent räkor i fiskgratängen med räksås är det få som vet att det i realiteten betyder en räka, enligt Råd & Rön.

"1 procent räkor i hela rätten låter kanske inte så mycket. Det känns mer rimligt att enbart att titta på såsen, som utgör 75 g av rätten. I såsen ingår 3,5 g räkor, vilket motsvarar ungefär 3-4 räkor i en portion sås”, hävdar Anna Broekman.

Är det inte konstigt att räksås innehåller så lite räkor?

– Vi har utvecklat detta tillsammans med våra kockar och de har bedömt att det blir en god räksmak från naturliga ingredienser.

Maria Hedelin som har forskat om matens koppling till hälsa tycker att matproducenterna lurar konsumenterna.

– På något sätt är det falsk marknadsföring. För alla nyttigheter som finns i champinjoner och räkor finns ju inte där.

Missar målet

Maria Hedelin hoppas att de som vill äta nyttigt har förstånd att välja annan mat och hellre lagar själv. Hon tror att brist på tid och brist på kunskap om hur man lagar champinjonsoppa gör att folk köper Campbells soppor.

Hon kan också förstå att en stressad barnfamiljer som vill ge nyttig fisk till barnen lockas av Findus fiskgratäng med räksås – men då missar de helt målet.

– Äter man den frysta fiskgratängen får man i sig för mycket fett jämfört med att om man tillagat fisk hemma efter standardrecept. Det är också lite fisk i förhållande till potatismos, och för mycket fett i färdigrätterna.

Färdigrätterna som Råd & Rön granskat, till exempel Campbells champinjonsoppa får enligt lag innehålla hur lite svamp som helst – bara det står hur många procent på burken.

Campbell: Förpackningen ska spegla smaken

På Campbell Soup anser man att det är okej att kalla produkten champinjonsoppa trots att den ”karaktärsgivande ingrediensen” champinjon mixas med andra svampsorter.

Livsmedelsverkets märkningsregler säger att förpackningar inte får utformas så den på ett ”avgörande sätt” kan vilseleda köparen. På Campbells förpackning finns nio champinjoner  – trots att Råd & Röns granskning visar att soppan endast innehåller en.

– Bilden på förpackningen ska spegla den smak som soppan har, säger John Kelding på Campbell Soup i Sverige till Råd & Rön.

”Färsk fisk kan vara riktigt gammal”

Många konsumenter känner sig lurade av både livsmedelsbutiker och färdigmatstillverkare. Det märktes tydligt i chatten författaren Mats-Eric Nilsson, som precis har gett ut boken ”Smakernas återkomst”. /Karin Magnusson

”Färsk fisk kan vara riktigt gammal”

Många konsumenter känner sig lurade av både livsmedelsbutiker och färdigmatstillverkare. Det märktes tydligt i chatten författaren Mats-Eric Nilsson, som precis har gett ut boken ”Smakernas återkomst”. /Karin Magnusson