Nytt kraftigt skalv i Japan

Publicerad 2011-03-28

Hade en magnitud på 6,1

Tokyo. Ett nytt kraftigt jordskalv med en magnitud på 6,1 skakade norra Japan i morse. Samtidigt ökar oron för kärnkraftskatastrofen i Fukushima, som utlöstes av den förödande jordbävningen och tsunamin i början av mars.

– Jag tror att situationen kanske är mycket allvarligare än vad man försöker få oss att tro, säger experten Najmedin Meshkati på University of Southern California.

Meshkatis bedömning är att det kan komma att ta flera veckor att få kontroll över de sex reaktorerna i Fukushima, och han menar att FN måste gripa in.

– Det här är långt bortom av vad ett land kan klara på egen hand. Det måste tas upp i FN:s säkerhetsråd. Enligt min ödmjuka åsikt är det en mycket viktigare fråga än flygförbudszonen i Libyen, säger Meshkati.

Extrema siffror

Strålningsnivån utanför en av reaktorerna i Fukushima är nu så hög att man tvingats evakuera arbetare där. Kärnkraftssäkerhetsmyndighetens talesperson Hidehiko Nishiyama bekräftar att det handlar om extrema siffror. Han tillägger att radioaktivt vatten kan ha läckt ut från reaktorn.

De senast tillgängliga siffrorna är att strålningen i reaktor 2 är 100 000 gånger högre än normalt; i havet utanför 1 850 gånger högre. I vattenpölar utanför reaktorn har man uppmätt 1 000 millisievert; en enda dos av 1 000 millisievert kan förorsaka strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar. Exponering av 100 millisievert per år anses kunna medföra en ökad cancerrisk.

Total härdsmälta

Franske experten Olivier Isnard säger att uppmätta 1 000 millisievert i vatten utanför anläggningen är bevis för att delar av reaktorns kärna har smält. Det vill säga: en partiell härdsmälta har skett.

I morse (svensk tid) meddelade också kärnkraftssäkerhetsmyndigheten att halten uppmätt radioaktivt jod i vatten, ett 30-tal meter utanför reaktor 5 och 6, är 1 150 gånger gränsvärdet.

Kring 500 tekniker, brandmän och soldater kämpar nu dag och natt för att försöka förhindra en total härdsmälta. Man hoppas kunna använda elektriska pumpar i stället för brandbilar i försöken att kyla av reaktor 1 med havsvatten. På grund av rädsla för rostangrepp till följd av saltet i vattnet har man också börjat att pumpa in sötvatten i några av reaktorerna.

New York Times rapporterar att internationella atomenergiorganet IAEA befarar att krisen i Japan kan komma att pågå i veckor, ja, kanske i månader.

Jordbävningen den 11 mars hade en magnitud på 9,0. Strax efter att marken börjat skälva svepte en enorm tsunami in över land och förstörde hela städer. 27 000 personer omkom eller saknas fortfarande efter katastrofen.

Måndagens tsunamivarning efter skalvet i havet utanför nordöstra Japan utgjorde en obehaglig påminnelse för många om det trauma hundratusentals japaner är mitt uppe i. Den här gången drogs dock varningen för en flodvåg tillbaka snabbt.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln