Skottlossning i Köpenhamn

Publicerad 2011-08-30

Köpenhamn/Stockholm.

En 24-årig man har dödats och två skadats av skott vid en moské på Vesterbro – och fler kan ha skjutits.

En kraftig man är efterlyst som misstänks för mordet.

Nu meddelar polisen att den mördade själv är dömd för mordförsök.

Det var en känd kriminell som mördades på öppen gata i dag. Den 24-årige mannen har bland annat dömts till fem års fängelse för mordförsök på en 19-åring 2004. 

19-åringen var amerikansk utbytesstudent och stacks ned med kniv på Kongens Nytorv i Köpenhamn, av den då 18-åriga och nu mördade mannen.

Läkare har uppgett att det var ren tur att mannen överlevde, uppger danska Ekstrabladet.

20 skott

24-åringen sköts själv i dag i mage och bröst, när han satt i en bil utanför moskén, uppger Ektstrabladet.

Klockan 9.35 kom larmet. Polis ryckte ut till Amerikavej i den klassiska arbetarstadsdelen Vesterbro som ligger mitt i Köpenhamn. 

Vittnen uppger att uppemot 20 skott har hörts avlossas nära moskén.

Polisen bekräftar att två skadats och man dödats under förmiddagens sammandrabbning i centrala Köpenhamn.

Jibran Sawran var i moskén när han hörde skotten utanför. Det blev panik. De som stod utanför trängde på för att komma in. De inne visste inte vad som hänt.

– När jag kom ut såg jag en man från moskén som gav första hjälpen till en man i 20-årsåldern som hade blivit skjuten. Polisen var redan där. Det väldigt snabbt.

Fler kan ha träffats

Ambulansen kom också väldigt snabbt men han var redan död.

Två medelålders vitklädda män har också setts vid platsen. En av dem uppges ha haft en pistol och en av dem uppges ha blivit skjuten i benet.

Vittnen försökte rädda livet på 24-åringen genom hjärtmassage och första hjälpen. När ambulans vara på plats tog personal från räddningstjänsten över räddningsförsöken. Men snart kunde man konstatera att hans liv inte gick att rädda.

Bland de två som bekräftats skadade finns en man i 50-årsåldern, som nu vårdas på Rigshospitalet. Skadorna uppges inte vara livshotande. Polisen uppger att fler kan ha träffats av skotten.

Polisen spärrade till en början av ett stort område kring moskén. Vid 14-tiden plockades delar av avspärrningarna bort, men polisens tekniker jobbade fortfarande på platsen.

"Trodde det var fyrverkerier"

Suleman Malik, en man som var i moskén vid tiden för skottlossningen berättar för Aftonbladet att två olika ceremonier pågick. Han bedömer att 200-300 personer befann sig inne i moskén, och i en trappa in mot moskén befanns sig 50-100 personer. Precis utanför på gatan uppstod skottlossningen.

– Jag hörde skotten och trodde första att det var ett fyrverkeri, att man firade, säger Suleman Malik.

Många i moskén fruktade att skjutningen skulle fortsätta in i moskén. Därför lyckades man stänga portarna ut mot gatan.

Martin Toldam, butiksansvarig i målarbutik 50 meter bort hörde skotten vid halv tio-tiden.

– Vi såg att det var helt kaos och folk som skrek. Jag gick bort dit och såg att de gjorde konstgjord andning på en ung invandrarkille.

– Det var kaos och de (folk) sprang alla hitåt. Hundratals välde hitåt.

– Vi vände oss om och hörde fler skott och höga rop. Folk var i panik. När jag kom dit låg en man skjuten på vägen.

Söker kraftig man

Polisen efterlyser en kraftigt byggd man i 30-årsåldern med mockajacka som misstänkt för mordet utanför moskén. Mannen ska ha flytt i en grön skåpbil.

Ögonvittnen har uppgett att mannen hanterade situationen kallblodigt. Den unge mannen som senare avled sköts flera gånger, trots att han fallit redan efter det första skottet, enligt TT.

Polisen söker nu en tredje skadad person som enligt vissa uppgifter ska ha körts från platsen i en privatbil. Det ska dock inte vara samma skåpbil som användes som flyktbil av den kraftige man som efterlysts.

Trolig gänguppgörelse

Polisen misstänker att skottlossningen bottnar i en personlig eller gängrelaterad uppgörelse, och tros inte ha med moskén eller ramadanfirandet att göra.

Vittnen har berättat för tidningen Politiken att bråket tycks ha uppstått mellan två unga män av pakistansk härkomst.

Här skedde
skjutningarna