Jordens undergång i konst och film

Publicerad 2012-12-20

Scen ur filmen ”Dr Strangelove”.

Synen av Pic de Bagarach är magisk, en kraftfull grå knalle ofta insvept i låga moln.

Det är förklarligt att det går en rak litterär, kvasivetenskaplig linje mellan science fiction-författaren Jules Verne, filmskaparen Steven Spielberg och bestsellermakaren Dan Brown.

De har alla hämtat inspiration från trakten här.

Jules Verne, född 1828, var en bit upp i 30-årsålden när han påstods ha besökt Pic de Bugarach. I så fall såg han grottorna på bergets topp och fick inspirationen till sin ”Resan till jordens medelpunkt”. Resans start sker ju genom att forskarna tränger in i en vulkans mynning.

Steven Spielberg var här i tre veckor eller ett halvt år - uppgifterna går isär - och han ska här ha fått idén till ”Närkontakt av tredje graden”. Filmen från 1977 har sin avstamp i hur på olika håll i världen människor bevittnar UFOn landa och då upplever synen av ett märkligt berg.

Brown använde gammal teori

Dan Brown med sin framgångsrika ”Da Vinci-koden” hämtade idén till intrigen i en by, Rennes-le-Chateau, någon mil bort från Bugarach. I den byn är bosatt en brittisk författare som ägnat sig åt att skriva manuskript om Nostradamus och Kung Salomos förlorade skatt. Författaren skrev ”The Holy Blood and the Holy Grail”, vilken handlar om hur Jesus gifte sig med Maria Magdalena och med henne skaffade sig barn. Den idén fanns alltså innan Dan Brown marknadsförde den 2003 i ”Da Vinci-koden”.

Tankar på Apocalyps, Götterdämmerung, Armageddon, Ragnarök har funnits i alla tider och i många kulturer. Bibelns berättelser om Syndafallet och senare om Sodom och Gomorra är tidiga exempel.

Världens undergång i känd opera

Konstnärer som Dürer, Jerome Bosch och Michelangelo hade ofta undergången som motiv.

I litteraturen finns ”Världarnas krig” av H G Wells, ”Apornas planet” av Pierre Boulle och ”Människors barn” av P D James som fina exempel - men alla ligger i skuggan av ”Uppenbarelseboken” i Bibeln.

Bland filmer kan nämnas ”Världsrymden anfaller” och ”Doktor Strangelove”.

I operans värd finns den sista av Wagners verk i Ringen-cykeln med titel ”Götterdämmerung”. I slutscenen brinner allt och Hhen svämmar över.