Ungdomsmottagning hyllas – bytte ut kön mot könsorgan

Publicerad 2015-06-09

Ungdomsmottagningen i Gävle har bytt ut "tjej och kille" till "slida och penis" på lapp om klamydiatest – något som hyllas på Facebook.

– Alla som kommer till våra mottagningar ska känna sig välkomna, oavsett hur man definierar sig, säger Mikael Wall, vårdenhetschef på mottagningen, till Aftonbladet.

Unga som ska göra klamydiaprov på mottagningen i Gävle möts numera av en genusmedveten instruktionslapp. Istället för att ge instruktioner till "tjejer" och "killar" riktar sig ungdomsmottagningen till personer med slida eller penis.

"Var på tiden"

En lapp som nu hyllas i sociala medier, efter att 18-åriga Julia Brodin fotograferat den och lagt upp på Facebook.

– Innan har det stått tjejer och killar på lappen vilket jag då tänkte på att det var fel. Det var på tiden att ungdomsmottagningen tog med hbtq-perspektivet till lappen, säger hon till Aftonbladet.

"Alla ska känna sig välkomna"

Mikael Wall är vårdenhetschef på mottagningen.

– Jätteroligt att det hyllas. Vi har ju under flera års tid försökt tänka mer könsneutralt och jobba med de här frågorna, säger han till Aftonbladet.

Det var i förra veckan som Mikael satte upp den nya lappen, efter tips från en kollega på ungdomsmottagningen i Hudiksvall, som ändrat till slida och penis.

– Det tyckte jag var jättebra, och vi skulle precis uppdatera våra skyltar med ny logga så då passade vi på att ändra, säger han och fortsätter:

– Alla som kommer till våra mottagningar ska känna sig välkomna, oavsett hur man definierar sig.

Följ ämnen i artikeln