Juholts fallskärm: Kan plocka ut 5,5 miljoner

Publicerad 2015-11-03

Håkan Juholt slutar med politiken – men behöver inte dra åt svångremmen.

Fram till 65-årsdagen kan han plocka ut drygt 5,5 miljoner kronor i ­garantilön från riksdagen.

Förre S-ledaren och riksdagsledamoten Håkan ­Juholt, 53, meddelade nyligen att han slutar med politiken. I en intervju i tidningen Dagens ETC sa han att han lämnar riksdagen när riksdagsåret är slut, i början av september nästa år.

Från och med då kan han ansöka om garantilön – ­något som alla riksdags­ledamöter som valdes in ­före 2014 har rätt till.

Rätt till maxbelopp

Håkan Juholt valdes in i riksdagen 1994, när han lämnar sin plats kommer han att ha suttit i 22 år.

Han är berättigad till den högsta garantilönen och första året kan Juholt plocka ut 80 procent av ­ledamotsarvodet på 62 400 kronor i månaden. Från ­andra året och fram till den månad han fyller 65 år har han rätt till 66 procent.

Det ger honom en ­genomsnittlig årslön på 503 738 kronor. Fram till 65-årsdagen kan han totalt plocka ut drygt 5,5 miljoner kronor.

Får han andra inkomster minskar garantilönen.

– Men det sker inte krona för krona utan utifrån ­speciella samordnings­regler, säger Ann Norberg på riksdagsförvaltningen.

Vet inte vad han ska göra

Håkan Juholt säger till Dagens ETC att han inte vet vad han ska göra när han slutar. På frågan om han fått ­ några erbjudande svarar han:

– Inga jag har tackat ja till. Jag vet faktiskt ärligt talat inte vad jag ska göra efter nästa sommar.

Aftonbladet har flera gånger sökt Håkan Juholt för en kommentar om han tänker nyttja garanti­lönen, men han har inte återkommit med svar.

Följ ämnen i artikeln