Kraftig explosion i norsk tunnel

Publicerad 2015-07-15

En tank med 16 500 liter bensin lossnade från en lastbil och kraschade in i en tunnelvägg i Bremanger i Norge.

Sedan exploderade den och en kraftig brand bröt ut.

Nu fruktar man att tunneln ska kollapsa.

Olyckan inträffade i Skatestraumtunnelen i Bremanger i västra Norge vid 10.30-tiden på förmiddagen. Tunneln är nära 1,9 kilometer lång och går som mest 91 meter under havet.

Tankbilsföraren Tore Myrestrand berättar för Firda att tanken plötsligt slet sig när han var i tunneln.

– Jag hoppade ur bilen och slet tag i nödtelefonen för att slå larm och få tunneln avstängd. Då small den första tanken. Sedan hoppade jag in i bilen och körde i väg, säger han till tidningen.

”Det small kraftigt”

Efter explosionen bröt en kraftig brand ut och tjock, svart rök ses fortfarande på eftermiddagen stiga från platsen.

VG har pratat med vittnet Kjell Idar Restad som tillsammans med sin familj kom till platsen efter olyckan. Strax därefter inträffade två explosioner, enligt honom.

– Det kom massa svart rök ut från tunneln och det small kraftigt.

Ett tiotal personer som befann sig inne i tunneln kunde ta sig ut. Ingen av dem ska vara allvarligt skadade, men sex personer har förts till sjukhus eftersom de andats in rök, uppger polisen. Inledningsvis var man osäker på om någon blivit kvar i tunneln, men polisen meddelar att det inte längre finns anledning att tro det.

– Vi har inte lyckats genomföra ett fullt sök på den norra sidan av tunneln, men det är ingenting som tyder på att det ska vara någon kvar, säger Jørn Refsnes på Sogn och Fjordanepolisen till VG.

Fruktar att tunneln ska kollapsa

Flera personer som bor i närheten och personer som befann sig i den närliggande hamnen har också evakuerats.

Vid 13-tiden meddelade polisen på Twitter att all räddningspersonal tvingats dra sig tillbaka ur tunneln.

Anledningen: Man fruktar att den ska kollapsa eftersom den håller på att vattenfyllas.

– Det kommer in så mycket vatten i tunneln att det är omöjligt att uppehålla sig där. Därför har räddningstjänsten valt att ta ut sitt manskap, säger Jørn Refsnes på polisen till VG.

En stund senare pratade NRK med insatsledaren Thorbjørn Thue.

– Det läcker in för mycket vatten i tunneln och vattennivån stiger snabbt. Troligtvis kommer hela tunneln att fyllas med vatten, sa han då.

Margot Åsebø, lokal avdelningschef på motsvarigheten till Trafikverket säger till tidningen Bergens Tidende att det blivit omfattande skador i tunneln. Bland annat har betongen spruckit på flera ställen.

– Den kommer att vara stängd i flera veckor, kanske månader framöver.

Hon tror dock inte att det är någon överhängande risk för att tunneln ska rasa in, men uppger att man ännu inte har full koll på hur mycket vatten som är inne i tunneln.

Följ ämnen i artikeln