Domarens dom: Twittra straffet i en månad

Publicerad 2015-09-16

En spansk man fick ett annorlunda straff när han dömdes för förtal.

Han ska bland annat twittra sin straffpåföljd varje dag, så att alla ser det.

Det klassiska skolstraffet, att tvingas skriva samma mening om och om igen på svarta tavlan, har fått en modern variant. En domare i den spanska staden Sevilla dömde en man till att twittra sin straffpåföljd varje dag i 30 dagar, skriver The Guardian.

Den spanske affärsmannen Luis Pineda döms för att ha skrivit över 100 kränkande tweets om Rubén Sánchez, talesman för en spansk konsumenträttsorganisation. Pinedas tweets innehöll anklagelser om korruption, stöld och skattebedrägerier.

Inte komma undan

Men nu får han smaka på sin egen medicin.

Pineda tvingas ta bort 57 tweets om Sánchez och betala 4 000 euro (cirka 38 000 kronor) i skadestånd. Men inte nog med det, han måste dessutom varje dag i 30 dagar twittra sin straffpåföljd. Tweeten måste dessutom skickas vid den tidpunkt då spanska Twitter har flest besökare.

Eftersom straffet är längre än 140 tecken, så måste han använda ett verktyg som skapats för att öka antalet tillåtna tecken – allt för att han inte ska komma undan.

Nytänkande domare

Det här är inte första gången som en domare i Sevilla ger lite mer kreativa straff. År 2013 orsakade en annan domare stora rubriker då han straffade ett skilt par att lösa en egendomstvist genom att dela sina 250 kvadratmeter stor lägenhet i mitten med tejp.

Följ ämnen i artikeln