Vad har Putin för hake på Trump?

Att en tidigare CIA-chef öppet ställer frågan om USA:s president står under inflytande av Rysslands president får betraktas som unikt.

Det märkliga är att Donald Trump kan fortsätta "gulla" med Vladimir Putin utan att fler reagerar.

USA:s underrättelsetjänster har redan pekat ut Ryssland för att aktivt försöka påverka utgången av presidentvalet 2016.

Hela västvärlden verkar vara enig om att det var Ryssland som lågt bakom mordförsöket på dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter i Storbritannien, USA:s främsta allierade, i början av mars.

Men ingenting som Ryssland eller dess president gör verkar kunna rubba Donald Trumps positiva inställning till Vladimir Putin.

Den bilden stärktes ytterligare när president Trump trotsade sina egna rådgivare och ringde upp Putin för att gratulera honom till valsegern i söndagens riggade presidentval. Rågivarna hade enligt uppgift skrivit i stora bokstäver "DO NOT CONGRATULATE".

Barnslig

Antingen kände Trump samma trotsighet som ett litet barn och ville visa att han kan göra precis tvärtom. Eller så finns det något mellan Trump och Putin som vi inte känner till.
John Brennan, tidigare CIA-chef, hade sin uppfattning klar när han gav en tv-intervju.

– Jag tror Trump är rädd för Ryssland president, sa Brennan. Jag tror ryssarna har en lång erfarenhet av Trump och kan sitta på saker de kan avslöja.

Ett sånt uttalande vore under normala omständigheter otänkbart. Att peka ut USA:s president för att sitta i knäet på landets värsta motståndare vore närmast att betrakta som landsförräderi.

I dagsläget ger Brennan bara uttryck för vad väldigt många misstänker.

Toppmöte

Trump ägnar mängder av tid åt att formulera ilskna twitter-meddelanden mot Robert Muellers Rysslandsutredning, den särskilde åklagare som undersöker ett eventuellt samarbete mellan Ryssland och Trumpkampanjen i valet 2016.

Samme president säger i stort sett inte ett ljud om ryssarnas påverkansförsök eller nervgiftsattacken i Storbritannien.

Istället ringer han och gratulerar Putin till valsegern och säger att de två snart planerar ett toppmöte. Vilket var en total överraskning för Trumps stab.

I praktiken är det som USA för två helt olika sorters utrikespolitik gentemot Ryssland. Den ena går ut på att betrakta Ryssland som en aggressiv fiende som försöker återupprätta sin stormaktsstatus. Den andra är raka motsatsens, Trumps egen "snällhetskampanj" mot Putin.

Ryska oligarker

Vad Putin eventuellt har för hållhake på Trump vet vi inte.

Det har spekulerats om att de kan ha med Miss World-tävlingen 2013 i Moskva att göra som Trump organiserade. Andra tror att svaret kan finnas i Trumps deklaration.

Det är kutym att alla amerikanska presidenter offentliggör sin skattedeklaration. Trump hävdade i valrörelsen att han skulle göra det om han vann. Men när han väl flyttade in i Vita huset vägrade han.

– Kanske är han inte så rik som han påstår och vill undvika att det blir känt eller så är det något mer grundläggande som att hans fastighetsimperium är beroende av finansiering av ryska oligarker, skriver krönikören Thomas Friedman i New York Times.

Skamlöshet

Trump viftar som vanligt bort all kritik. Att han lyckas med det utan att hans eget parti vänder sig mot honom menar Friedman beror på att han precis som Putin uppträder så skamlöst.

Strategin är att ljuga och förneka och aldrig be om ursäkt. Inte ens om lögnerna är uppenbara.

– När du ljuger på en industriell skala så blir alla överrumplade. Normala människor beter sig inte på det sättet och skamlösheten gör folk till slut helt utmattade.