Festade upp miljoner – tvingas avskeda

Uppdaterad 2012-08-07 | Publicerad 2012-07-30

Tillväxtverket festar upp flera miljoner av våra skattepengar.

De läggs på lyxrestauranger, spa och exklusiva vinprovningar, skriver DN.

Generaldirektör Christina Lugnet.

När Tillväxtverket håller interna seminarier, utbildningar och konferenser snålas det inte med skattemedel. Myndigheten, som ansvarar för att dela ut EU:s regionala bidrag, är en stamgäst på flera slott, herrgårdar och spaanläggningar i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Middag för halv miljon

Då festas det inte sällan på trerätters middagar, vin och nöjesaktiviteter. En middag på Grand Hôtel i Stockholm kostade 428 225 kronor, 1 476 kronor per person – dubbelt så mycket som de egna riktlinjerna tillåter. Myndigheten har i princip alltid bjudit på vin och öl, skriver DN som granskat kvitton från januari 2010.

Tvingas spara

I fjol fick myndigheten sex miljoner extra för att klara av att sköta sin verksamhet, men i år sa regeringen nej till mer pengar. Istället måste Tillväxtverket nu skära ned och spara tio miljoner kronor. Enligt Christina Lugnet till DN kommer vikarier och medarbetare från bemanningsföretag få sluta. Det officiella sparkravet kom i juni i år, men ledningen visste långt tidigare hur det stod till med ekonomin, skriver DN.

Trots det hölls den årliga medarbetardagen på Grand Hôtel i maj i år med en nota som slutade på över en miljon.

”Inte okej”

Generaldirektör Christina Lugnet hävdar att Grand Hôtel var det ”billigaste alternativet” – men förstår om skattebetalare reagerar.

– Jag tror inte heller allmänheten tycker det är okej, det har jag full förståelse för, säger hon till DN.

Nu ska myndigheten sköta många konferenser via video­länk i stället, menar hon.