Mamman: Madeleine är vid liv

Publicerad 2012-03-07

Ger ut bok i Sverige om kampen för att hitta kidnappade dottern

Madeleine försvann den 3 maj 2007.

Snart fem år har gått sedan Madeleine­ McCann försvann spårlöst.

Nu kommer föräldrarna till Sverige för att ge ut boken om kampen för att hitta dottern.

– Madeleine lever fortfarande. Vi kommer aldrig ge upp, skriver Kate McCann.

BORTA I FEM ÅR Kate McCann är övertygad om att hennes dotter fortfarande lever. Nu kommer hon och maken­ Gerry till Sverige för att lansera boken om deras fem år långa kamp för att hitta försvunna Madeleine.

Torsdagskvällen den 3 maj 2007 gick Kate McCann upp på hotellrummet i portugisiska Praia da Luz för att titta till dottern Madeleine. Minuten senare vändes hela­ hennes­ liv upp och ned. Treåriga Madeleine var spårlöst försvunnen och ett av de största sökpå­dragen i historien inleddes.

Reste världen runt

I boken ”Madeleine”, som släpps på svenska inom kort, skriver mamman Kate McCann själv om försvinnandet och åren efteråt. Boken­ bygger på hennes egna dagboksanteckningar och skildrar hennes kamp för att hitta dottern – men också den enorma medie­bevakningen.

Föräldrarna drog i gång en enorm kampanj för att hitta Madeleine­ och reste världen runt för att få människor att hjälpa till i sökandet. Ett tag anklagades de dessutom för att själva ligga bakom kidnappningen.

I boken skriver Kate McCann att hon stundtals kämpade mot självmords­tankar.

– Jag hade en överväldigande önskan att simma­ ut i havet, så snabbt jag kunde. Att simma och simma till jag var så utmattad att vattnet skulle dra ner mig och befria mig från denna plåga­, skriver hon.

”Fri att slå till igen”

Kate McCann är fortfarande övertygad om att dottern kidnappades och att gärningsmannen finns någonstans där ute. Natten då Madeleine försvann såg hennes väninna­ en man bära iväg på ett litet­ barn – ovetande om att Madeleine några minuter senare skulle vara försvunnen. Det är ett av flera­ spår som polisen har arbetat intensivt med men som hittills inte har lett någonstans.

– Den här personen som stal en liten flicka ur sängen och tog henne­ från hennes familj har varit anonym alldeles för länge. Om inget mer görs kommer han att fortsätta att gömma sig i skuggorna, undgå rättvisan och vara fri att slå till igen, skriver Kate McCann­.

Boken ”Madeleine” släpps den 22 mars.