Svårt sjuk pojke utvisas till Baku

Publicerad 2012-01-12

Läkarna protesterar: Fara för pojkens liv

En svårt sjuk 16-årig pojke ska utvisas till Azerbajdzjan.

Trots att han oftast står i ett hörn av familjens lägenhet och skriker, uppger Sveriges Radio.

– De kommer att döda oss, kom inte, säger pojken.

Sveriges Radios Eko-redaktion berättade i morse om pojken. Ett antal läkare anser att det är allvarlig risk för pojkens liv om han utvisas.

Ändå har alla svenska myndigheter sagt nej till familjens asylansökan. I mars 2011 avslog Migrationsverket familjens begäran att få stanna och lämnade över utvisningen till polisen, som ska verkställa den.

När Eko-redaktionen besöker familjen från Azerbajdzjan, som bor i en förort till Stockholm, står pojken som vanligt och skriker i ett hörn av rummet. För 1,5 år sedan tvångsvårdades han på psykakuten för barn. Det är enda gången han har lämnat lägenheten på senare tid.

”En katastrof”

Pojkens pappa anklagades för regimkritisk verksamhet i Azerbajdzjan. Polisen misshandlade och trakasserade pappan. När pojken försökte stoppa polisens misshandel, slog de honom också.

Enligt Migrationsverket måste ärendet lämnas vidare till polisen för avvisning, eftersom Migrationsdomstolen gett beskedet att det är rimligt att genomföra verkställigheten.

Men Migrationsdomstolen anser att Migrationsverket kan ändra beslutet:

– Är det så pass allvarligt att man inte kan utvisa den här pojken, eller flytta honom till hemlandet på grund av hans sjukdom, då finns den här möjligheten att avbryta hela verkställigheten, säger Caroline Beck Friis, domare i Migrationsdomstolen, till Eko-redaktionen.

Under tiden väntar familjen på avvisningen:

– Det är en katastrof, säger pappan till Ekot.

”Blir sjukare och sjukare”

Familjens privata ombud Anita Dorazio säger till Aftonbladet:

– Vi går in nästa vecka med en ansökan om verkställighetshinder.

Förhoppningen är att det ska leda till att utvisningen inhiberas — skjuts upp i väntan på en ny prövning. Efter en eventuell inhibition kommer familjen begära att ett nytt asylbeslut fattas:

– Vi har nya fakta som visar att pojken bara blir sjukare och sjukare, att hans tillstånd kan bli kroniskt. Det är ett oerhört tungt läkarintyg, säger Anita Dorazio.

Hon har varit i kontakt med polisen, som har lovat att tills vidare inte utvisa familjen:

– De säger att "vi kommer inte och hämtar så sjuka barn". Polisen är hyggligare än Migrationsverket, säger Dorazio.

Sandra, 11, utvisades ensam till Rumänien

Andra exempel på avslag och bifall för synnerligen ömmande omständigheter:

AVSLAG 2011

Sandra var 11 år när hennes mamma för tre år sedan misstänks ha sålt henne till en man som våldtog och misshandlade henne. Migrationsverket har utvisat Sandra ensam till Rumänien.

BIFALL 2009

En 1-årig uzbekisk pojke fick uppehållstillstånd med sin mamma 2009. Han hade Downs syndrom och problem med sköldkörteln, vilket troligtvis betyder medicinering under hela livet.

AVSLAG 2010 OCH 2011

Svårt förståndshandikappade och rullstolsburna Sarah, 20, ska utvisas till Tyskland, trots att systern Raoid, 17, och mamman Halimo fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

BIFALL 2009

En 13-årig pojke och hans syster led av psykisk ohälsa och fick uppehållstillstånd 2009. Syskonen var apatiska och sängliggande. Migrationsverket konstaterade att vården i hemlandet hade vissa brister.

BIFALL 2009

En man med en allvarlig blodsjukdom fick uppehållstillstånd 2009. Behandling var livsnödvändig men dyr. Utredningen visade att vården i hemlandet Irak var bristfällig, särskilt vad gällde ovanliga sjukdomar.

AVSLAG 2010

En irakisk kvinna hävdade att hon på grund av hög ålder och dålig hälsa borde få stanna i Sverige. Migrationsverket konstaterade att det saknades dokumentation över kvinnans hälsotillstånd.

AVSLAG 2010

En pojke från Kosovo led av en allvarlig ögonsjukdom. Ett läkarintyg visade att den vård och operation som pojken behövde inte fanns i hemlandet. Migrationsverket ansåg att det fanns vård i hemlandet eller i grannlandet Serbien.