”Är allt svårare att hitta offer”

Publicerad 2012-01-12

Här är annonsen som Marie Mattsson nappade på.

Bedrägerierna på svenska sälj-sajter har blivit så många att de kriminella beklagar sig.

En 29-årig man som nyligen dömdes sade under polisförhören:

– Förr fick jag fler napp. De har blivit färre eftersom det är sådan konkurrens i branschen.

Marie Mattsson lurades på 2 000 kronor.

29-åringen söp och knarkade i Thailand.

Han finansierade missbruket med nätbedrägerier. Tricket var enkelt: mannen kopierade annonser från Tradera och lyfte in dem i Eniros sälj-sajt. Sedan satt han på ett thailändskt internetcafé och skickade mejl om hur pålitlig han var.

En av de drabbade är Marie Mattsson i blekingska Mörrum:

– Han var så trevlig i alla mejl. Jag skrev att jag hade blivit lurad tidigare och att jag var skeptisk. Han svarade att "då har du träffat en rejäl typ som du kan lita på till hundra procent", berättar Marie.

Fick in 60 000 kronor

Men när hon hade satt in 2 000 kronor såg hon aldrig röken av den utannonserade Samsung-mobilen.

Totalt lurade 29-åringen 22 personer att sätta in 60 000 kronor för allt från digitalkameror till Star Wars Lego under förra året. Eftersom han använde sitt personliga konto och skrev sitt namn i mejlen var det inte svårt för svensk polis att gripa honom när han kom till Arlanda i november.

Under förundersökningen framkom att mannen, som dömts två gånger tidigare för bedrägeri, tycker att det blivit allt svårare att hitta offer:

– Han säger själv att det var lättare förr att få napp. Han berättar att han numera får mellan fem och åtta napp på en vecka. Men de har blivit färre eftersom det är sådan konkurrens, säger kriminalinspektör Curt Ahnlund på Bedrägerirotel Nord vid Stockholms-polisen.

Tusen anmälningar per månad

Ahnlund bekräftar att bedrägeriet på säljsajterna ökar hela tiden:

– Vi får in anmälningar om tusen grejer i månaden. Mycket måste vi skriva av. Men inte i detta fall, eftersom killen körde med sina egna bankkonton.

Attunda tingsrätt dömde i slutet av december 29-åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Kriminalinspektör Curt Ahnlund poängterar att det oftast inte är några superbedragare som härjar på sälj-sajterna:

– Det handlar om vanligt folk som faller för frestelsen, det kan vara vem som helst. 29-åringen i det här fallet har ingen kriminell identitet, han kommer från ett bra hem och har bra värderingar i övrigt. Han gör det för att han har missbruksproblem. Han vill komma ur sitt missbruk och är väldigt uppriktig med sin situation.

Eva Ernfors, pr-ansvarig på Eniro, säger:

– Vi granskar alla annonser men det kan hända att felaktiga annonser som ser trovärdiga ut kan komma igenom. Om man ser en annons som man tycker är tveksam ska man kontakta oss så tar vi bort den medan vi utreder den.