Sökandet återupptas utanför Australien

Uppdaterad 2014-03-21 | Publicerad 2014-03-20

Jakten på försvunna MH370 har återupptagits utanför Australiens kust.

Fem australiska plan och ett norskt handelsfartyg kommer att delta i sökandet under fredagen.

Flera fartyg är också på väg, skriver den australiska sjöräddningen, Amsa, i ett pressmeddelande.

Enligt de satellitbilder som igår presenterades ska två föremål finnas i ett sökområde omkring 250 landmil sydväst om Perth.

– Det är ett spår, kanske det bästa vi har haft hittills, sa John Young, vid Amsa, på en presskonferens under torsdagen.

Strax efter ett på natten mot fredagen, svensk tid, återupptog Australien sin sökinsats med totalt fem plan.

Norska St Petersburg, som var första fartyg på plats, har fortsatt söka natten igenom.

Ytterligare ett handelsfartyg kommer att nå sökområdet på fredagskvällen. Ett fartyg från den australiska flottan når området på lördagen.

Vädret i området är ofta stormigt, med hård sjö. På grund av områdets avstånd från land kan flygplan bara söka i omkring två timmar innan de behöver återvända till land för att tanka, skriver australiska News.com.au.

Kaptenen: Vi fortsätter hela natten

Aftonbladet nådde det norska fartygets kapten via telefon under torsdagen. Han vill inte att hans namn ska skrivas ut i tidningen, men säger:

– Vi är på plats i området och söker men hittills har vi inte hittat något. Sikten är emellanåt dålig på grund av dimbankar.

Vid 18-tiden på fredagen meddelade han att sökandet fortsätter hela natten och under morgonen.

– Vi har inte hittat något ännu.

Sebjørn Dahl HR-chef på rederiet Höegh Autoliners sa på en presskonferens tidigare under torsdagen att besättningen även har tillgång till radarutrustning.

– Det är mörkt i området, men sökandet fortsätter under natten med reducerad hastighet och med strålkastare, säger Sebjørn Dahl HR-chef, till Dagbladet.

Norskt fartyg framme

Satellitbilderna över området togs i söndags, men det har tagit tid att analysera bilderna, uppger Sky News.

Under torsdagens presskonferens medgav malaysiska myndigheter att fynden är trovärdiga och berättade att sökarbetet i den ”norra korridoren” fortsätter.

Enligt rederiet Höegh Autoliners befinner sig fartyget St Petersburg ungefär 2300 km västerut från Perths kust. Rederiet fick en förfrågan från australiska myndigheter att delta i sökarbetet för två dagar sedan. Ombord finns en besättning på 19 personer, samtliga är från Filippinerna.

Kan ta flera dagar

Enligt australiske försvarsministern David Johnston kan det dröja innan omvärlden kan få något svar om fynden i havet:

– Det är en avlägsen del av världen. Det här är ett väldigt svårt logistiskt problem. Jag tror att det kan ta flera dagar innan vi egentligen har en uppfattning om trovärdigheten och sanningshalten i dessa rapporter, säger han enligt The Guardian.

”Något där nere”

Enligt Amsa är det största föremålet 24 meter långt och minst ett är mindre.

– Om den delen är så stor är det kanske planets stjärt, säger David Gallo, som deltog i sökandet efter Air France flight 447 2009, till CNN.

En annan spekulation är att föremålet är en av flygplanets två vingar. En vinge på ett Boeing 777-plan är 27 meter långt, skriver Reuters.

John Young vid Amsa menar att fynden kan vara skräp från den fartygstrafik som finns i området, som till exempel en container. Men Young menar samtidigt att fynden är större än en container.

Släpper bojar

Ett av planen som varit på platsen släppte bojar utrustade med instrument som kan beräkna strömmarna i området. Med hjälp av informationen ska det enklare gå att räkna ut hur eventuella vrakdelar kan ha rört sig.

Australiens premiärminister Tony Abbott poängterar dock att det kommer bli mycket svårt att lokalisera de två bitarna och att det inte är säkert att de har med det försvunna MH370 att göra, rapporterar AP.

Den malaysiska försvarsministern säger i ett uttalande att man har haft kontakt med de australiska myndigheterna.

– Verifieringen kommer att ta en del tid. Det är väldigt långt bort och det kommer att ta tid att verifiera objekten, säger en källa med insyn i den malaysiska utredningen till CNN.

”Ser ut att guppa”

Under den presskonferens som Amsa höll på torsdagen uppgavs att ytterligare bilder kommer att komma när kommersiella satelliter styrts om. De ska kunna ta högupplösta bilder.

– Objekten är av rimlig storlek och ser ut att guppa upp och ner på vattenytan. Det är tillräckligt trovärdig information för att styra om resurser till området, säger en talesperson för den australiska myndigheten.

Vid presskonferensen uppgavs också att det i havsområdet är flera tusen meter djupt.

Planet från Malaysia Airlines försvann den 8 mars under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking.

Följ ämnen i artikeln