ESC-arrangörer ska ha informerats om hot

Uppdaterad 2016-04-27 | Publicerad 2016-04-26

Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder Eurovision Song Contest.

Terrorister kan ha tagit sig till Sverige för att utföra ett terrordåd i Stockholm.

Dagens Nyheter erfar att Eurovision song contest i Globen är ett av de möjliga mål som Säpo utreder.

Tävlingens säkerhetsansvariga ska under tisdagen ha informerats om det misstänkta terrorhotet.

Säpo och polisens nationella operativa avdelning, Noa, befinner sig i ett så kallat stabsläge efter att ha fått information om ett terrorhot mot Sverige.

– Det har kommit in information till oss som vi inte kunnat avfärda. Vi jobbar intensifierat för att bedöma den, sa Simon Bynert vid Säpos pressjour till Aftonbladet under tisdagen.

Enligt uppgifter till Expressen har Säpo fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige för att utföra ett terrordåd i Stockholm.

Dagens Nyheter erfar att Eurovision song contest-finalen i Globen den 14 maj är ett av de möjliga mål som Säpo utreder. Tidningen skriver att tävlingens säkerhetsansvariga har fått information om terrorhotet från Säkerhetspolisen.

– Ibland kan det vara så att vi har konkreta uppgifter som rör ett större publikt evenemang och då ser vi till att polismyndigheten eller den som ansvarar för säkerheten får den så att de kan vidta rätt åtgärder, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo, till DN.

Ser över hotbild

När Aftonbladet når Fredrik Milder vid Säpos pressjour vill han inte kommentera om Säpo har träffat arrangörerna Stockholms stad eller Sveriges Television.

– Det är information som jag inte ger ut, det skulle avslöja vad vi väljer att vidta för åtgärder.

Har ni sett över säkerheten vid kommande stora evenemang?

– Ja, det finns ju alltid en rad evenemang där det finns anledning att titta på hotbilden. Den information som vi får fram lämnar vi vidare till polisen, de formerar sitt distansskydd. Det kan vara eventuella sång- eller idrottsevenemang.

– När det gäller Eurovision song contest är det Stockholms stad som står för säkerheten tillsammans med polismyndigheten.

Nära samarbete

Klart är att ESC-arrangörerna under tisdagen haft ett möte med polis och räddningstjänst på polishuset i Stockholm.

Enligt ESC:s projektchef Jesper Ackinger var det planerat sedan länge.

– Vi har ett nära samarbete med polisen och som en del av det samarbetet har vi regelbundna möten där vi stämmer av saker och ser till att planeringen går framåt.