Försvaret dröjde tre dygn med att anmäla misstänkt gruppvåldtäkt

Publicerad 2016-06-23

Fyra JAS 39 Gripen på taxibana på Norrbottens flygflottilj, F 21 i Luleå

När Försvarsmakten fick uppgifter om en misstänkt gruppvåldtäkt på F21 i Luleå dröjde man med att polisanmäla i tre dygn.

Enligt polis och åklagare kan den utdragna internutredningen ha lett till att fallet inte kunde lösas.

Samtidigt uppger den utsatta kvinnan att hon påverkats av en jurist från Försvarsmakten att dra tillbaka sin anmälan.

I tysthet har Försvarsmakten och flygflottiljen F21 internutrett en misstänkt gruppvåldtäkt den 5 februari i år i en bastu på flygflottiljens område.

Polisen kopplades in av Försvarsmakten - men först tre dygn efter att händelsen blivit känd inom försvaret. "Försvarsmakten har gjort en egen 'utredning' och pratat med samtliga inblandade", skriver polisen i ett PM som upprättades samma dag som anmälan kom in.

Kan ha påverkat utredningen

Jourhavande förundersökningsledare Kjell-Åke Persson var den som tog beslut om att inleda förundersökning hos polisen när anmälan kom in klockan 13.15 tisdagen den 9 februari:

– Jag kommer mycket väl ihåg det. Det kom in en anmälan i efterhand från F21 som redan hade gjort en egen intern utredning och hört inblandade parter. Varför man inte vände sig till polisen direkt vet jag inte.

Han säger att förfarandet kan ha påverkat polisens möjligheter att lösa brottet. Någon teknisk undersökning genomfördes aldrig.

– Förutsättningarna hade ju varit bättre om vi kommit in i ärendet tidigare och kunnat göra tekniska undersökningar. Dessutom finns risken att inblandade parter påverkar varandra när tiden går. Det är jättetråkigt för tjejen som utsatts för det här om hennes möjligheter att få upprättelse har påverkats, säger Kjell-Åke Persson.

La ner utedningen

Enligt polisens förundersökning skedde våldtäkten i början av februari i en bastu på flygflottiljens område i Luleå.

Enligt de delar av Försvarsmaktens utredning som skickats till polisen framgår att tre manliga soldater tvingat en kvinnlig soldat att utföra sexuella handlingar på dem alla tre som klassas som våldtäkt.

Under våren har tre ostraffade män i 20-årsåldern varit skäligen misstänkta för våldtäkten. Men den 11 april lades ärendet ner av kammaråklagare Ulla-Karin Lindström.

– Det gick inte att driva någon utredning. Vi fick inte målsäganden att medverka och med tanke på tiden mellan brottet och fram till att det skedde en anmälan är det frågan om det över huvud taget gick att göra en teknisk undersökning, säger åklagaren.

"Togs väldigt seriöst"

När Aftonbladet kontaktar ärendets målsägare - en kvinna i 20-årsåldern - uppger hon att hon påverkats att dra tillbaka sin anmälan av en jurist som hon tilldelades av Försvarsmakten.

– F21 hjälpte mig tidigt med en advokat som förklarade för mig, övertygade mig, om att jag kanske inte skulle gå vidare med det. Jag själv vet ju vad som har hänt men hon sa att det kommer bli väldigt tufft, att det skulle bli ord mot ord, och att det kan få mycket konsekvenser eftersom jag var ensam tjej och de är tre killar som kan snacka ihop sig.

Hon uppger att händelsen blev känd inom Försvarsmakten dagen efter att det inträffade.

– Det var inte meningen att det skulle komma ut från första början men jag berättade för mina tjejkompisar och då nådde det högre chefer på F21 redan dagen efter. Det togs väldigt seriöst i början och jag fick mycket stöd och hjälp, säger kvinnan.

Men någon omedelbar polisanmälan gjordes inte. Innan Försvarsmakten ringde polisen hann lördagseftermiddagen, söndagen, måndagen och tisdagsförmiddagen gå.

Dementerar att det var en utredning

På Förvarsmakten uppger man att två av de misstänkta soldaterna omedelbart sade upp sig på egen begäran efter att händelsen uppdagats och den tredje soldaten hade en provanställning som inte förlängdes. Därför blev männen aldrig föremål för Förvarsmaktens personalansvarsnämnd, FPAN.

– De var här som soldater under utbildning när det här uppdagades och jobbar inte längre kvar inom Försvarsmakten, säger flottiljchefen överste Carl-Johan Edström.

Han dementerar att Försvarsmakten skulle ha genomfört en utredning och beskriver det i stället som att man pratat med de inblandade. Ärendet hanterades inte av militärpolis, enligt Försvarsmakten. Att det dröjde tre dygn innan händelsen anmäldes till polisen vill han inte kommentera.

– När det här uppdagades så lyssnade vi givetvis av vad som hade hänt men det var ingen utredning. Vi lyssnade av vad som hände och beslut togs att det skulle lämnas till polisen som ett polisiärt ärende, säger Carl-Johan Edström.

Han bekräftar att kvinnan fått juridisk hjälp av Försvarsmakten men vill inte kommentera ytterligare.

– Som myndighet har inte vi någon kommentar om enskilda individer och deras val, säger Carl-Johan Edström.