Hunger och kolera på Haiti i orkanens spår

Publicerad 2016-10-08

Förödelsen är stor på Haiti efter orkanen Matthews härjningar tidigare i veckan.

Dödssiffran närmar sig 900 och tiotusentals personer är hemlösa.

Kolera har även brutit ut och hjälporganisationerna befarar hungersnöd, uppger Reuters.

Matthew beskrivs som den kraftigaste stormen som drabbat Karibien och USA på ett decennium. Fattiga Haiti har drabbats värst. Delar av landet är avskuret efter att orkanen fått broar att kollapsa samt vägar och byar att svämma över.

Dödstalen har stigit till 877, rapporterar Reuters. Tiotusentals människor har också fått sina hem förstörda. Officiellt uppskattas antalet döda till omkring 300. Skillnaden beror på att de haitiska myndigheterna vill ha en visuell bekräftelse av varje offer, uppger The Independent, och att det är svårt att ta sig fram i landet.

Matthew slog till mot Haiti i tisdags med en vindstyrka på 230 kilometer i timmen. Höga vågor rusade in över Les Anglais-området och förstörde hus och hyddor. Folk fick fly för sina liv samtidigt som en förstörd bro skar av kommunikationerna med Haitis norra delar.

Huvudstaden Port-au-Prince har klarat sig relativt bra.

Kolera har brutit ut

Vid jordbävningskatastrofen 2010 dog tusentals människor på Haiti i kolera. Nu verkar den fruktade sjukdomen ha brutit ut igen. Enligt Reuters har sju människor avlidit i kolera, troligen efter att ha fått i sig dricksvatten som blandats med avlopp.

En del byar är särskilt hårt drabbade av katastrofen. I Chantal har 86 människor dödats och ett 20-tal saknas, enligt borgmästaren, många efter att träd vält och krossat hus.

– Ett träd föll över huset och jämnade det med marken. Jag kunde inte ta mig ut, säger Jean-Pierre Jean-Donald, 27, till Reuters.

– Människor kom för att hjälpa till med att få undan bråte, och då hittade vi min hustru, som var död, fortsätter han.

Svårt att få en klar bild

Den stora förödelsen och svårigheten att ta sig fram gör att det tar tid att få en klar bild över skadorna på Haiti. Förutom infrastruktur är växtligheten förstörd.

– Vi kan säga att hundra procent av grödorna förstörts. De skulle ha skördats i november. Nu kan hunger vänta, säger Dominique Fevry vid hjälporganisationen Oxfam till TT.

Marc Soniel Noel, biträdande borgmästare i Chantal, vittnar om samma sak.

– Vi har inget kvar att överleva på. Alla grödor är borta, alla fruktträd har fallit. Jag har ingen aning om hur det här ska gå att lösa, säger han till Reuters.

Nödhjälpspersonal från flera länder är på plats i området, bland annat från Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. Eftersom många nödställda är isolerade är helikoptrar viktiga för att leverera mat, vatten, skydd och hygienpaket.

– Vi har en insatsgrupp på plats med 250 personer och nio helikoptrar. De har fokuserat på att koppla ihop sig med de experter som gjort utvärderingar av ovädret och fått sina inledande uppdrag att leverera nödhjälp till de värst drabbade, säger Jose Ruiz, talesperson vid amerikanska militärens södra kommando, till TT.

Varnar för översvämningar

Minst fyra personer har rapporterats döda i Dominikanska republiken.

Minst tio personer har omkommit i USA och nu varnar vädertjänsterna för ”livshotande översvämningar” längs kusten.

 PLUS:  Dödligt väder

Följ ämnen i artikeln