Brandkåren åkte ut på larm – attackerades med fyrverkerier

Publicerad 2017-12-29

När brandkåren kom fram till platsen låg ungdomarna i bakhåll – och attackerade dem med fyrverkerier.

– Att bli angripna när vi försöker att rädda en annans liv eller släcka en brand gör att vi inte kan utföra vårt arbete, säger räddningschefen Eva Lövbom.

Eva Lövbom och Milinko Doslic.

För två dagar sedan fick räddningstjänsten Landskrona åka ut på ett larm som visade sig vara fejk. Det var några ungdomar som skickat en fyrverkeripjäs genom en glasruta så att larmet gick. När brandkåren kom till platsen attackerade ungdomarna dem med raketer.

– De hade stått i bakhåll. De rusade fram och sköt mot våra bilar och oss. Till slut fick vi retirera och ta skydd, säger räddningschefen Eva Lövbom.

Hon tycker att beteendet är oaccepatbelt.

– Att bli angripna när vi försöker att rädda en annans liv eller släcka en brand gör att vi inte kan utföra vårt arbete. Dessutom så kanske vi är på fel plats när någon annan behöver vår hjälp när de lockar ut oss på det här viset och angriper oss, säger hon och fortsätter:

– Nu finns ett brännmärke på fronten på insatsledarbilen, som ett minne av fyrverkeripjäsen.

Milinko Doslic är insatsledare på räddningstjänsten Landskrona. Enligt honom är det här fenomenet återkommande varje år, vid denna tidpunkt.

– Det är inte den roligaste situationen, vi vill bara komma dit, göra vårt jobb och åka hem, säger han.

Som försiktighetsåtgärder använder de sig av hörselskydd, skydd för ögonen och hjälm.

– Vi undviker att jobba ensamma. Överlag är vi mycket mer försiktiga än vi hade varit normalt.

Har polisskydd

Varje år arbetar räddningstjänsten tillsammans med polisen och kommunen för att förebygga detta. Då åker man runt i högstadieskolor och pratar med elever om riskerna. Dessutom jobbar man intensivt med de som säljer fyrverkeripjäser. Nu kan man dock få tag på så kallade bangers, som är högljudda knallskott, via nätet.

– De är mycket kraftigare än de som man använt tidigare. De kan orsaka tinnitus, hörselskada och skulle man få en på sig kan det orsaka ganska allvarliga skador på en person om det tar illa, säger Eva Lövbom.

Efter händelsen i veckan befinner de sig i ”läge gul”.

– När vi åker fram blir vi understödda av polisen. De skyddar oss när vi ska göra vårt jobb. Det är där personalen befinner sig nu i ett arbetsmiljöperspektiv, att de behöver polisskydd.

Följ ämnen i artikeln