Silbersky vill fria med 20 år gammalt HD-fall

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-01

Ett utslag i Högsta domstolen (HD) från 1990 kan fria Toni Alldén från livstidsdomen för mord på en 29-årig kvinna i höstas, tror hans advokat Leif Silbersky.

Det sade han när hovrättsförhandlingarna om Alldéns överklagan av domen inleddes i Luleå på måndagen.

– Det gäller det så kallade Violafallet, där en kvinna dömdes för mord i tingsrätten, friades i hovrätten, och i HD dömdes för vållande till annans död, säger Leif Silbersky.

Violafallet handlade om en kvinna som tagit strypgrepp på sin före detta man. Hon trodde mannen dött av strypgreppet, och försökte bränna kroppen. I själva verket levde mannen, men dog av bränningen.

HD ansåg att kvinnan handlat i tron att mannen verkligen var död. Därför dömdes hon bara för vållande till annans död.

– Jag blev förbluffad när jag upptäckte likheterna med Toni Alldéns fall, säger Leif Silbersky.

Kroppen i dåligt skick

Åklagarna vill vänta till slutpläderingen på torsdag med att kommentera Violafallet.

Toni Alldén hävdar att han genom en olycklig knuff på en rastplats utanför Gällivare dödade den 29-årig kvinnan från Piteå i höstas. Flera timmar senare sköt han två skott genom kvinnans kropp, i tron att hon var död, enligt honom själv.

Den rättsläkare som obducerade kvinnan drog slutsatsen att kvinnan levde när hon sköts.

Men Leif Silbersky ifrågasätter slutsatsen. Kvarlevorna var i så dåligt skick när obduktionen gjordes att det är svårt att dra några slutsatser, menar han.

– I Toni Alldéns ögon var hon redan död då hon sköts. Jag hävdar att kvinnan var hjärndöd redan på Stenbron efter det att hon knuffats av Alldén. I vart fall var hon det när hon sköts, sade Leif Silbersky i hovrätten.

Måndagens förhandlingar bestod till stora delar av uppspelning av de videoinspelade förhören med Toni Alldén i Gällivare tingsrätt.

Klädd i sommarskjorta

Alldén, solbrun och klädd i kortärmad sommarskjorta med blå jeans, såg nu betydligt starkare ut än i tingsrätten. Men liksom i Gällivare undvek han konsekvent att titta åt det håll där de anhöriga till den 29-årig kvinnan satt i rättssalen.

En ny rättsmedicinsk expert, docent Peter Krantz från Rättsmedicinalverket i Lund, har kallats till hovrättsförhandlingarna.

Krantz har på hovrättens uppdrag lämnat ett skriftligt yttrande om dödsorsaken för den 29-åriga kvinnan. Krantz tror att kvinnan levde när hon sköts, men är inte lika säker på sin slutsats som rättsläkaren.

På torsdag ska han höras i hovrätten.

– Lite tillspetsat kan man säga att Peter Krantz har Toni Alldéns öde i sin hand, säger Leif Silbersky.

TT

Följ ämnen i artikeln