Svenska uppmaningen: Zelenskyj och Putin borde prata

Publicerad 2022-03-12

Över två veckor har gått sedan Rysslands invasion i Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde (S)

vill se de båda presidenterna mötas och komma fram till en vapenvila.

– Enda sättet att få slut på det här är att man gör någon form av vapenvila som sedan kan leda till fredsuppgörelse, säger Ann Linde i en intervju med Svenska Dagbladet.

Utrikesminister Ann Linde (S) och regeringen har markerat skarpt mot Rysslands efter invasionen mot Ukraina.

Hon har bland annat kallat Rysslands agerande i Ukraina för ”ett solklart brott mot folkrätten”.

Ryssland har tidigare sagt att Sverige och de övriga länderna som bistår Ukraina med till till exempel vapen ”kommer att hållas ansvariga” om vapnen används mot ryska trupper.

– Det är Ryssland som kommer att hållas ansvarigt för dess brutala och folkrättsstridiga aggression mot Ukraina, har utrikesminister Ann Linde tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

Utrikesminister Ann Linde (S).

Presidenterna borde mötas

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möttes i veckan för att diskutera ett eventuellt eldupphör. Men inga framsteg gjordes.

Ann Linde tycker att Putin och Zelenskyj borde mötas.

– Enda sättet att få slut på det här är att man gör någon form av vapenvila som sedan kan leda till en fredsuppgörelse. Och vi har helt på det klara med att ingen annan tecknar firma i Ryssland mer än Putin, säger Ann Linde i en intervju med Svenska Dagbladet.

Inte aktuellt att skicka hem diplomater

Över 30 ryska diplomater befinner sig i Sverige. Enligt Säpo är var tredje diplomat spion och arbetar under diplomatisk täckmantel, någonting som Ann Linde menar är problematiskt.

Men att bryta någon diplomatisk kontakt med Ryssland och skicka hem dem från Sverige är inte aktuellt.

– Det skulle vara det sämsta att göra. Även när det är krig, kris eller terrorattacker så har man kontakt genom diplomaterna.
När det kommer till diplomaterna under täckmantel så är det något som regeringen tittar på för att se ”vilka åtgärder som måste göras”, säger Ann Linde.