Branddrabbade kan vara utan hem i ett år: Allt är trasigt

Publicerad 2021-10-31

GÄVLE. Det kommer att ta minst ett år innan de branddrabbade hyresgästerna kan flytta tillbaka till höghuset, enligt det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna.

Och alla kommer inte få hjälp att hitta ett tillfälligt boende under tiden.

– Vi försöker göra det vi kan, men det ligger ett stort ansvar på individen, säger förvaltningschefen Niclas Lind.

Det har gått tre veckor sedan höghuset i stadsdelen Öster brann och alla 52 lägenheter fick utrymmas.

Och det kommer att ta lång tid att återställa huset efter storbranden, enligt Niclas Lind, förvaltningschef på bostadsbolaget Gavlegårdarna. Taket och topplägenheterna är svårt brandskadade och hela fastigheten är vattenskadad efter släckningsarbetet.

–Allt är trasigt. Ingen kommer att kunna bo där på ganska lång tid, det kommer att ta lång, lång tid, minst ett år innan huset blir beboeligt igen, säger förvaltningschefen.

Det kommer att ta minst ett år innan de branddrabbade hyresgästerna kan flytta tillbaka till höghuset, enligt Gavlegårdarna.

Bostadsbolaget hanterar renoveringen av branden och de evakuerade hyresgästerna parallellt med renoveringen av de hundratals lägenheter som drabbades av översvämningarna och de boende som evakuerades i samband med dem.

”Sitter inte på en massa lägenheter”

Enligt Niclas Lind försöker man hjälpa hyresgäster till tillfälliga bostäder så långt det är möjligt. Bland annat har man pausat sin bostadskö för att ge fler drabbade en chans att få en lägenhet.

Men alla kommer inte att få hjälp av bostadsbolaget. Något som en del hyresgäster är kritiska till.

– Överlag så har hyresgästerna ett fantastiskt tålamod och kämpar för att skapa en bra situation för sig. Och de flesta har förståelse för att finns det inte lägenheter så finns det inte. Vi sitter inte på en massa lägenheter. Det ligger ett stort ansvar på individen och försäkringsbolagen har en viktig roll, säger Niclas Lind.

Niclas Lind, förvaltningschef på det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna.

Har ni några planer på att ställa upp tillfälliga baracker för att få loss fler lägenheter med tanke på att så många är drabbade?

– Nej inte i dagsläget, säger Niclas Lind.

Han beskriver läget för bostadsbolaget efter översvämningarna och branden som otroligt pressat. Han säger att bolaget under sin 100-åriga historia aldrig varit så utsatt som nu.

– Det är tufft i Gävle nu. Om man tittar på alla skador så kommer det att dröja långt in på 2022 tills vi åtgärdat dem, om vi ens klarar det då, säger han.

Vad notan kommer att landa på vill Niclas Lind inte spekulera i.

– Det är stora summor och det kommer såklart att påverka bolaget.

Följ ämnen i artikeln