Smart högtalare utmanade 10-åring: ”Stoppa mynt i eluttaget”

Uppdaterad 2021-12-31 | Publicerad 2021-12-30

Kristin Livdahls 10-åriga dotter ville ha en kul utmaning.

I stället kom den smarta högtalaren med ett livsfarligt uppdrag.

”Jag bara ropade ’Nej, Alexa, nej!’”, berättar mamman på Twitter.

Smarta högtalaren föreslog ”the pennychallange” till Kristins 10-åriga dotter.

När det regnade på annandagen hemma i Minnesota roade sig Kristin Livdahl och hennes barn med att utföra utmaningar som de hittat på Youtube.

”Vi gjorde några fysiska utmaningar, som att rulla runt med en sko på foten. Dåligt väder ute. Hon vill bara ha en till grej att göra”, berättar mamman på Twitter.

Kristins 10-åriga dotter vände sig till den smarta högtalaren.

Den föreslog ”The Penny Challenge”, en utmaning som blev populär på Tiktok för runt ett år sedan. Det hela går ut på att stoppa in en mobilladdare halvvägs i ett eluttag och sedan nudda stiften med ett mynt.

Kristin hörde uppmaningen och chockad ropade hon åt högtalaren att sluta. Men det behövdes knappt, skriver Kristin och konstaterar att dottern är ”alldeles för smart för att göra något sånt”.

”Jag var där precis när det hände. Vi hade ett bra samtal om att inte lita på något från internet, eller från Alexa. Hon försökte inte göra det”.

Brandmän varnar: Kan förlora fingrar

Kristin kontaktade genast Amazon och skrev om händelsen i sociala medier. Nätjätten uppger för BBC att de nu har uppdaterat högtalaren så att det inte ska kunna hända igen.

”Så fort vi blev medvetna om felet vidtog vi snabba åtgärder för att fixa det”, skriver företaget i ett uttalande.

De flesta metaller leder elektricitet. Att föra in metall i eluttag kan orsaka elektriska stötar, bränder och allvarlig skada.

När ”The Penny Challenge” tog fart förra året gick många brandmän ut med varningar.

– Du kan bli av med fingrar, händer, armar. Resultatet av det här kan bli att någon skadas allvarligt, har brandmannen Michael Clusker tidigare sagt till The Press.