Nyår i coronans tid – chatta med överläkaren

Publicerad 2021-12-31

Smittspridningen ökar och nya restriktioner har införts flera gånger i december. Hur ska man egentligen tänka kring nyårsfirandet?

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus, svarade på läsarnas frågor – här kan du läsa alla svar i efterhand.

Överläkaren Johan Styrud svarade på läsarnas frågor om covid-19 och nyår. Läs chatten i efterhand här!

  • Fastnålat inlägg
    31 dec 2021
    Johan Styrud

    Hej,

    Vår dotter hade symptom på covid för fyra dagar sen och lämnade in ett test i tisdags. Nu känner hon sig symptomfri men har ännu inte fått svar på testet. Kan vi fira nyår tillsammans? Övriga på fetsen är fullvaccinerade och symptom fria.

    Håkan Lodin

    Troligen kan ni umgås men undvik kramar. Vid tveksamhet så gäller försiktighetsprincipen

    Johan Styrud
  • Johan Styrud
    31 dec 2021

    Tack för idag. Önskan om ett gott nytt år

    johan Styrud

  • 31 dec 2021

    Jag tror att dom som sprider smittan mest är dom vaccinerade dom känner inte av att dom är sjuka men kan bära på smittan ändå. en ovaccinerad känner sig sjuk och stannar hemma. Vaccinpassen kommer visa sig vara ett stort fiasko i efterhand tror jag vad tror du själv?

    Mvh nisse petter

    nisse petter

    Jag håller inte med dig. Men covidpass är ingen absolut lösning kan jag dock hålla med dig om. Vaccin har dock en mycket viktig del av vår bekämpning.

    Johan Styrud
  • 31 dec 2021

    Hej! Jag hade corona tidigt 2020 och har gjort anitkroppstester i omgångar. Mina värden är fortfarande lika höga som vid första testet. Vilket jag inte hört någon annan haft innan, så kan det verkligen stämma? Jag har därför inte vaccinerat mig för att jag hela tiden fått höra att jag har naturligt skydd. Men som sagt kan det verkligen stämma?

    David

    Absolut kan det vara på det sättet. Du kan ha haft många coronainfektioner tidigare. Dock 8nte så vanligt

    Johan Styrud
  • 31 dec 2021

    Hur många dör ett vanligt år av influensa parat med ålderdom/skröplighet? 15 300 pers har förvisso dött nu under snart två års tid med covid men hur många av dem har dött av covid? Det känns som att man blåser upp siffrorna/allvaret i covid av någon anledning? Hur påverkar denna pågående polarisering i samhället av vaccinerade vs ovaccinerade folkhälsan i samhället? Det måste vara mycket osunt att uppmana medborgarna att titta snett på varandra, eller hur ser du på saken som läkare?

    Ulrika

    Jag kan hålla med dig om dina tankar, men sjukvården har gjort en enorm insats. Väldigt många har varit väldigt sjuka och återkommit i normalt liv. Det får du absolut inte glömma

    Johan Styrud
  • 31 dec 2021

    Jag har tagit tre doser och kommer att fortsätta att vaccinera mig mot covid så länge det behövs. Kan ändå inte komma ifrån känslan av att ha blivit lite lurad på konfekten. Visst skyddar de vacciner som finns på marknaden mot allvarlig sjukdom och död men de har faktiskt visat sig betydligt sämre på att hindra smittspridning än vad som förespegladesi början av året. Det i sin tur ger näring åt anti-vaxxare. Håller du med mig om det? Är inte forskarvärlden också besviken över att vaccinerna inte skyddar bättre mot smitta?

    Ycna

    Det kan jag verkligen hålla med jag om. Vi behöver mer kunskap. Sedan måste du hålla med om att vi har lärt oss enormt mycket på denna korta tid. Dock till ett mycket högt pris i liv och lidande

    Johan Styrud
Överläkaren Johan Styrud.

Följ ämnen i artikeln