Omikron dominerar i Oslo – väntas ta över helt i Norge

Uppdaterad 2021-12-28 | Publicerad 2021-12-27

Omikron sprids snabbt i Norge.

Nu är varianten den dominerande i Oslo.

– Vi räknar med att den kommer vara den dominerande virusvarianten i hela landet inom kort, säger Preben Aavitsland vid norska Folkhälsomyndigheten.

Andelen omikronfall i Oslo och fylket Viken har nu passerat 50 procent. Det meddelade FHI, den norska Folkhälsomyndigheten, under måndagen.

– Det går i linje med vad vi har förväntat oss. Vi vet att virusvarianten är mer smittsam än deltavarianten, den har ökat i förekomst sedan den upptäcktes i slutet av november, säger Preben Aavitsland, överläkare på FHI, i ett pressmeddelande.

Samtidigt råder en viss osäkerhet kring hur representativa proverna som screenats under julledigheten är. Efter nyår kommer mer uppdaterade siffror, och då kommer man att kunna säga mer säkert hur dominerande omikron är på väg att bli.

Preben Aavitsland, överläkare på FHI, den norska Folkhälsomyndigheten.

Stor ökning – på fem dagar

Varianten har spridit sig snabbt i Oslo under de senaste dagarna. I FHI:s senaste veckorapport, som släpptes två dagar före julafton, stod varianten för 25,6 procent av smittofallen, rapporterar NRK.

Bara fem dagar senare fanns den hos hälften av de smittade.

Norge fick sitt första bekräftade fall av omikron den 1 december. Men det första importerade fallet kan ha kommit mycket tidigare.

Julmarknad i Oslo.

Julens vaccinmål i fara: ”Stort problem”

Landet har satt upp ett nationellt vaccinmål om att alla över 45 år ska ha fått tredje dosen senast senast den 15 januari. Flera kommuner har bett militären om hjälp för att snabba upp vaccinationstakten.

Samtidigt nära halverades antalet vaccindoser under förra veckan. Mellan vecka 50 och 51 minskade antalet vaccinationer med 45 procent, rapporterar NRK.

– Vi vet inte orsaken till nedgången. Vi har stor förståelse för att de flesta haft fullt upp tiden före jul. Nu hoppas vi att så många som möjligt använder de lite lugnare dagarna för att få ett ännu bättre skydd mot corona genom att ta vaccinet, säger Preben Aavitsland till NRK.

FHI satte upp att ambitiöst mål om att 700 000 boosterdoser skulle ges under julveckorna. Men så verkar det inte bli.

– Det är ett stort problem om vi inte vaccinerar de som behöver skydd mot sjukdom och sjukhusinläggning. Men det viktigaste nu är att så många som möjligt vaccinerar sig före vecka två.

Följ ämnen i artikeln