FN: Viruset kan utlösa hungerpandemi

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hammadi Issa/AP/TT
Leverans av mat från FN:s livsmedelsprogram WFP i Jemen. Arkivbild från 2018.

Coronapandemin kan utlösa hungerkatastrofer i redan utsatta delar av världen, varnar FN.

– Vi är på gränsen till en hungerpandemi, säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP.

G20-länderna lovar åtgärder för "tillräcklig" matförsörjning.

Den ekonomiska kris som coronapandemin har orsakat kan få som följd att antalet personer som lider av akut matbrist i världen närapå fördubblas till 265 miljoner i år, enligt World Food Program (WFP).

– Miljontals civila som lever i nationer ärrade av konflikter, varav en stor andel kvinnor och barn, kan komma att pressas till svält, säger David Beasley.

Enligt WFP levde 135 miljoner människor i 55 länder i akut matkris eller humanitära kriser förra året. På grund av coronapandemin kan antalet drabbade öka med ytterligare 130 miljoner människor i år, enligt WFP:s rapport , där det poängteras att det är avgörande att program för livsmedelsbistånd upprätthålls.

Störningar i kedjorna

G20-ländernas jordbruksministrar lovar som svar på WFP:s varning att säkerställa global matförsörjning för "de fattigaste, de mest utsatta och fördrivna människorna".

"Vi kommer att arbeta tillsammans för att hjälpa till att säkerställa att tillräcklig, säker, prisvärd och näringsrik mat fortsätter att vara tillgänglig och åtkomlig för alla människor, inklusive de fattigaste, de mest sårbara och människor på flykt", meddelar ministrarna från världens 20 rikaste länder.

De understryker vikten av att undvika matsvinn som orsakas av störningar i matleveranskedjorna, "vilket kan förvärra livsmedelsosäkerhet och näringsrisker och ekonomiska förluster".

Förlorar tilltron

Utan effektiva sätt att bekämpa coronaviruset finns det även risk att människor i fattiga länder kan förlora tilltron till sitt lands myndigheter, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

– Om människor förlorar tilltron till sina ledares kapacitet att leda landet … kan det bli så att många länder i världen inte går att leda, säger FN-sändebudet David Nabarro.

Samtidigt som viruset börjar nå många fattiga länder i exempelvis Afrika har länderna svårt att ha råd till skyddsutrustning och tester för att bekämpa viruset. Det kan leda till många onödiga dödsfall enligt Nabarro.

– Vårdarbetare i fattiga länder kan inte skyddas. Rika länder har lagt belag på majoriteten av skyddsutrustningen, säger han.

Han manar till globalt samarbete och hjälpinsatser till länder som behöver hjälp med att bekämpa krisen. Alternativet är att "de rika blir rikare, de fattiga fattigare och den globala solidariteten går i bitar".

"Ingen global mekanism"

Vissa fattiga länder måste lyckas åstadkomma åtgärder mot viruset även när deras inkomster sinar och många av de medborgare som vanligtvis skickar hem pengar från sina jobb i utlandet inte kan göra det längre, säger Raul Polman, som tidigare varit vd för livsmedelsjätten Unilever och nu leder hållbarhetsstiftelsen Imagine.

Han manar till mer global solidaritet och poängterar att 75 länder infört exportstopp på skyddsutrustning för vårdpersonal, och vissa försöker importera mer.

– Det finns ingen global mekanism som hanterar det här, säger han.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE