Försökte ändra SD:s politik – efter predikantens ord om nazism

Publicerad 2022-10-12

Frikyrkopredikanten Lars Enarson anklagade Björn Söder och SD för att driva en ”nazistisk politik” för ett judeutrensat Sverige.

Då ryckte andre vice talman Julia Kronlid ut till predikantens försvar – mot Söder och dåvarande riksdagsledamot Kent Ekeroth.

”Jag gillar inte uttryck som förlegade religiösa dogmer och att kasta saker på skräphögen”, skrev hon till kollegorna och ville få partiet att tona ner kritiken mot omskärelse.

Frikyrkopredikanten Lars Enarson hade ett gott samarbete med Sverige­demokraterna. I ett brev till Julia Kronlid skrev han att det mång­kulturella samhället var en förberedelse för ”anti­krists makt­övertagande” – och blev då inbjuden att föreläsa för SD:s riksdags­grupp. Därefter ledde han en grupp av SD-politiker under en flera dagar lång resa i Jerusalem i februari 2014.

Men en fråga skulle få samarbetet att bryta ihop: Synen på religiös omskärelse.

SD har länge propagerat för ett förbud för icke-medicinsk omskärelse.

”Vi anser att ett sådant ingrepp bara ska utföras av medicinska skäl, annars fattar man beslut om detta vid myndig ålder”, skriver partiet på hemsidan nu och så sent som i september förra året lämnade SD-toppen Richard Jomshof in en motion om ett förbud mot icke-medicinsk omskärelse.

Kallade politiken nazistisk

En politik som frikyrkopredikanten och den egenutnämnde profeten Lars Enarson kallar nazistisk. Redan innan resan till Israel gick Enarson till attack mot SD:s politik i ett mejl riktat till Björn Söder och Kent Ekeroth, då han fått oroliga frågor från personer SD-gruppen skulle träffa i Jerusalem

”En manlig person som inte är omskuren är inte längre jude. Det handlar med andra ord om en form av folkmord att förbjuda omskärelse av judiska pojkar som är 8 dagar gamla. Att gå emot detta är att gå emot vårt svenska kulturarv”, skrev Enarson.

Lars Enarson driver bibelskolor på nätet och predikar på Youtube och i frikyrkor runt om i Sverige och på sin egen frikyrkorörelse Sverige 7:14 där han ber för Sveriges räddning som nation.

Men när frikyrkopredikanten inte fick gehör vände han sig till sin förtrogne Julia Kronlid.

I ett mejl till Kronlid i januari 2014 luftade han sin oro:

”Jag ser detta som en mycket allvarlig fråga som är oerhört viktig för SD:s framtid och framför allt mitt ställningstagande till SD.”

Han skrev vidare:

”SD:s ställningstagande i den här frågan bygger helt klart på okunskap och jag hoppas det finns en öppning att diskutera detta närmare innan SD låst fast sin ståndpunkt alltför djupt i den här frågan.”

Reagerade snabbt

Julia Kronlid reagerade snabbt på Enarsons kritik och skrev ett mejl till kollegan och riksdagsledamoten Per Ramhorn, som 2012 skrivit en motion tillsammans med Björn Söder om ett omskärelseförbud.

”Vi ska ju som jag sa på gruppmötet åka till Israel några från partiet och nu har det visst uppstått ett motstånd till oss som parti särskilt från ett parti i riksdagen som heter Jewish home för att vi vill förbjuda judiska pojkar att omskära sig i Sverige, de tycker antagligen till och med att vi är ett anti-semitiskt parti.

Mycket olyckligt om de hakar upp sig på just denna frågan men det är väl en fråga om en övertygelse om ett förbund med Gud och om man inte godkänner det ser de det som ett sätt att utrota judar och judendomen.”

Sverigedemokraternas Julia Kronlid.

Senare svarade Julia Kronlid på Enarsons synpunkter i ett mejl till honom:

”Det handlar om att man inte är medveten om den betydelse det har för judar. Man ser det inte som likställt med att vara jude och när man inte är insatt i det är det svårt att sanktionera ett fysiskt ingrepp på en minderårig som inte är medicinskt motiverat. Men det sista partiet vill framstå som är antisemitiskt.”

Lars Enarson svarade med att skicka ett dokument skrivet av läkaren och rabbinen Peter Borenstein om omskärelse, och tillförde för tydlighetens skull en egentolkad sammanfattning:

”Förbud mot omskärelse innebär att den judiska befolkningen i Sverige tvingas försvinna. Det är en nazistisk politik för ett ”Judenrein”Sverige.” (tyska för judefritt Sverige. reds.anm)

Lars Enarsons mejl till Julia Kronlid.

Han skickade senare ytterligare en kommentar till Julia Kronlid:

”Det är helt omöjligt för mig att rekommendera SD om denna motion finns kvar. Men vi har bett till Gud om att det blir en ändring när rätta fakta kommer fram. Din mejl styrker oss i tron att det är möjligt.”

Därefter stillade sig mejlbråken och resan till Israel för SD-delegationen, med bland andra Julia Kronlid, Markus Wiechel och Per Söderlund förflöt utan synbara problem.

”Klassisk antisemitism”

Men i slutet av mars lyfte Lars Enarson återigen upp det på agendan.

I ett mejl till bland andra Björn Söder, Kent Ekeroth och Julia Kronlid skrädde han inte orden när han skickade en länk till en artikel där en rabbin kallade omskärelsemoståndare antisemiter.

”Jag förstår att SD gjort sitt ställningstagande när det gäller omskärelse utifrån okunskap, men det gör inte det hela mindre allvarligt. Det handlar om klassisk antisemitism. Det är helt nödvändigt att detta korrigeras även om det kan ta lite tid nu att vända på skutan.”

Björn Söder (SD).

Det fick Björn Söder att se rött:

”Artikeln du hänvisade till gör mig bestört. Det är fruktansvärt lågt att som rabbinen gör hänvisa till antisemitism, nazism och till och med Förintelsen. Jag kommer aldrig att svika barnen i denna fråga. Det är helt ok om man som myndig väljer att genomgå en omskärelse men att göra det på småbarn är ett solklart brott mot de universella mänskliga rättigheterna. Det är dags att slänga förlegade religiösa och kulturella dogmer, som bryter mot barns mänskliga rättigheter, på skräphögen.”

Kent Ekeroth höll med sin kollega:

”Instämmer med Björn. Kan väl tilläggas med tanke på anklagelserna om antisemitism att jag själv har judisk bakgrund, och varken jag eller SD är antisemitiska, vilket inte borde behöva sägas ens.”

Än en gång ryckte då Julia Kronlid ut i Lars Enarsons försvar i ett mejl till kollegorna Söder, Ekeroth och Wiechel.

”Jag förstår inte varför vi måste driva frågan så hårt. Även om vi inte anser det vara så så kommer vi aldrig komma ifrån att detta att helt förbjuda icke medicinsk omskärelse kommer uppfattas som antisemitiskt av judarna”, skriver Kronlid och fortsätter:

”Om vi ska debattera denna djupt känsliga fråga med risken att bli kallade antisemiter ska vi göra det med en respektfull ton och tala om att det är ett oåterkalleligt fysiskt ingrepp. Vi vinner inte på att provocera i onödan.”

Julia Kronlids mejl till partikamraterna.

Bråket fick en avslutning när Lars Enarson återigen i ett mejl till Söder, Kronlid, Wiechel och Ekeroth vädjade att partiet skulle göra en omprövning och kursändring.

”Den tragiska slutsatsen är att SD f.n. är ett antisemitiskt politiskt parti”, skrev Enarson.

Kent Ekeroth svarade frikyrkopredikanten att hans inställning i frågan uppfattades som oseriöst och direkt förolämpande.

”Betackar mig för mer dumheter från din sida”, skrev Ekeroth.

Kent Ekeroth (SD), oppositionsråd i Dalarna.

Trots meningsskiljaktigheterna valde senare Lars Enarson att stötta SD och inför valet 2018 uppmanade och bad han för att SD skulle bli största parti, enligt Expressen.

Julia Kronlid vill inte svara på frågan om hur hon idag ser på icke-religiös omskärelse och skriver i en kommentar att Lars Enarsons kommentarer får stå för honom.

”Det är flera år sen jag hade kontakt med honom sist”, skriver hon till Aftonbladet.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt kommentar från Lars Enarson, Björn Söder och Kent Ekeroth.